Takie równanie do rozwiązania:
\(frac{1}{2}cdotsqrt{10cdot3^{x+1}-9}=3^x+3^{x-1}+3^{x-2}+...\)
Dziękuje
wykładnicza, matematyka z sensem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wykładnicza, matematyka z sensem
Ostatnio zmieniony 10 maja 2008, 01:11 przez jesien, łącznie zmieniany 1 raz.
Co to jest to coś pod pierwiastkiem na samym końcu? -9 ? Prawą strone równania zamień na sumę wyrazow nieskonczonego ciągu geometrycznego.
S=a1/(1-q)
czyli:
S=3*(3^x)/2= 3^(x+1)/2
bo 3^(x-1) to inaczej (3^x)*1/3 wiec q=1/3, a a1=3^x
Ty poprawiłaś więc ja też;)
S=a1/(1-q)
czyli:
S=3*(3^x)/2= 3^(x+1)/2
bo 3^(x-1) to inaczej (3^x)*1/3 wiec q=1/3, a a1=3^x
Ty poprawiłaś więc ja też;)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2008, 09:59 przez maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
tak, ta 9 jest tez pod pierwiastkiem. i właściwie chodzi mi bardziej o ta lewa stronę równania...
Prawą zrobiłam tak:
\(3^x*(3^0+3^{-1}+3^{-2}...)\)
i wtedy to w nawiasie to ciąg geo. o q=3^-1=1/3 i a1=3^0=1 czyli S=3/2
więc prawa strona wygląda według mnie tak: \(frac{3^{x+1}}{2}\)
a z lewą str nie wiem co zrobić...
Prawą zrobiłam tak:
\(3^x*(3^0+3^{-1}+3^{-2}...)\)
i wtedy to w nawiasie to ciąg geo. o q=3^-1=1/3 i a1=3^0=1 czyli S=3/2
więc prawa strona wygląda według mnie tak: \(frac{3^{x+1}}{2}\)
a z lewą str nie wiem co zrobić...
Ostatnio zmieniony 10 maja 2008, 00:36 przez jesien, łącznie zmieniany 1 raz.
W takim razie rozwiązanie będzie takie, że x=1 , x=-1
[img]http://www.zad.nazwa.pl/cgi-bin/latex.c ... 3^{x+1}}{2}[/img]
Mnożysz *2 podnosisz do kwadratu, wstawiasz [img]http://www.zad.nazwa.pl/cgi-bin/latex.cgi?3^{x+1}=t[/img]
Otrzymujemy równanie kwadratowe... dalej już sobie poradzisz
[img]http://www.zad.nazwa.pl/cgi-bin/latex.c ... 3^{x+1}}{2}[/img]
Mnożysz *2 podnosisz do kwadratu, wstawiasz [img]http://www.zad.nazwa.pl/cgi-bin/latex.cgi?3^{x+1}=t[/img]
Otrzymujemy równanie kwadratowe... dalej już sobie poradzisz
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1859
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: