ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukasz_ek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 03 maja 2008, 16:47

ciągi

Post autor: lukasz_ek »

Zadanko maturalne, poziom rozszerzony. Niestety nie mam do tego zadania odpowiedzi, dlatego tym bardziej ciekaw jestem rozwiązania:

Iloczyn piątego i jedenastego wyrazu ciągu geometrycznego jest równy 4. Oblicz iloczyn piętnastu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu.

Z gory dziekuje za pomoc,

pozdrawiam
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

a5*a11=(a8)^2

a8=2

Iloczyn 15 pierwszych wyrazów ciągu to:

(a1*a15)*(a2*a14)*(a3*a13)*(a4*a12)*(a5*a11)*(a6*a10)*(a7*a9)*a8= 4*4*4*4*4*4*4*2=32768
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
lukasz_ek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 03 maja 2008, 16:47

Post autor: lukasz_ek »

dzieki wielkie!

myslalem, ze b*2=ac stosujemy tylko przy dwoch kolejnych wyrazach ciagu... dzieki jeszcze raz
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

http://www.zadania.info/6048852

Bez dodatniości wyrazów są dwie prawidłowe odpowiedzi.
ODPOWIEDZ