Ciąg i liczby pierwsze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 41
- Rejestracja: 18 lut 2011, 19:27
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
Ciąg i liczby pierwsze
Ciąg \((a_n)\) określony jest wzorem \(a_n=4n-13\). Znajdź wszystkie liczby naturalne k takie, ze wyrazy \(a_k,a_k_+_1,a_k_+_2\)są liczbami pierwszymi.
Re: Ciąg i liczby pierwsze
Sory ze odkopuję ale mogę zapytać po co jest wymagane pokazywanie ze któraś z liczb jest podzielna przez 3? Czy to wynika jakoś z własności liczb pierwszych czy co?
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 09 mar 2017, 22:16
- Płeć:
Przepraszam, że odkopuję, ale właśnie robiłem to zadanie i może ktoś skorzysta.
O co chodzi z tym, że zawsze jeden wyraz w ciągu o trzech wyrazach i przyroście 4 jest podzielny przez 3?
Na początek: liczby, które dzielimy przez 3, mogą dawać reszty z dzielenia: 0, 1, 2.
Mamy więc 3 przypadki:
A) Pierwsza liczba w ciągu daje resztę z dzielenia przez 3: 1; następna liczba jest większa od poprzedniej o 4, czyli teraz reszta z dzielenia wyniesie: 2, ostatnia liczba będzie więc podzielna przez 3.
Przykład:
pierwsza liczba: 4, 4:3=1 r. 1;
druga liczba: 8, 8:3=2 r. 2;
trzecia liczba: 12, 12:3=4 r.0 (liczba podzielna przez 3)
B) Pierwsza liczba w ciągu daje resztę z dzielenia przez 3: 2; następna liczba jest większa od poprzedniej o 4, czyli teraz reszta z dzielenia wyniesie: 0.
Przykład:
pierwsza liczba: 5, 5:3=1 r. 2;
druga liczba: 9, 9:3=3 r. 0; (liczba podzielna przez 3)
C) Trzeci przypadek wiadomo, pierwsza jest już podzielna przez 3.
W zadaniu mowa o liczbach pierwszych, a oczywiste jest, ze jedyną liczbą pierwszą podzielną przez 3 jest ona sama. Szukamy więc wyrazu z ciągu, dla którego uzyskamy liczbę 3. Pasuje 4k-13=3 dla k=4. Resztę wyrazów z ciągu liczymy dla k=4 i jeśli liczby też są pierwsze, to znaczy, że wszystko gra
O co chodzi z tym, że zawsze jeden wyraz w ciągu o trzech wyrazach i przyroście 4 jest podzielny przez 3?
Na początek: liczby, które dzielimy przez 3, mogą dawać reszty z dzielenia: 0, 1, 2.
Mamy więc 3 przypadki:
A) Pierwsza liczba w ciągu daje resztę z dzielenia przez 3: 1; następna liczba jest większa od poprzedniej o 4, czyli teraz reszta z dzielenia wyniesie: 2, ostatnia liczba będzie więc podzielna przez 3.
Przykład:
pierwsza liczba: 4, 4:3=1 r. 1;
druga liczba: 8, 8:3=2 r. 2;
trzecia liczba: 12, 12:3=4 r.0 (liczba podzielna przez 3)
B) Pierwsza liczba w ciągu daje resztę z dzielenia przez 3: 2; następna liczba jest większa od poprzedniej o 4, czyli teraz reszta z dzielenia wyniesie: 0.
Przykład:
pierwsza liczba: 5, 5:3=1 r. 2;
druga liczba: 9, 9:3=3 r. 0; (liczba podzielna przez 3)
C) Trzeci przypadek wiadomo, pierwsza jest już podzielna przez 3.
W zadaniu mowa o liczbach pierwszych, a oczywiste jest, ze jedyną liczbą pierwszą podzielną przez 3 jest ona sama. Szukamy więc wyrazu z ciągu, dla którego uzyskamy liczbę 3. Pasuje 4k-13=3 dla k=4. Resztę wyrazów z ciągu liczymy dla k=4 i jeśli liczby też są pierwsze, to znaczy, że wszystko gra