oprocentowanie lokaty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oprocentowanie lokaty
Pan Jerzy postanowił wpłacic do banku 8000zł. Oproentowanie lokaty w tym banku jest równe 6% w skali roku ( z kwartalną kapitulacją). ile pieniędzy będzie na koncie pana Jerzego po dwóch latach??
-
- Rozkręcam się
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 lut 2011, 18:49
- Podziękowania: 61 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Korzystamy ze wzoru K= Kp (1+p)^n
gdzie:
Kp - kapitał początkowy
p - procent dopisany (stopa procentowa)
n - ile razy odpisano odsetki
Odsetki odpisywane są co kwartał, czyli 4 razy w roku. 6 % w skali roku oznacza, że co kwartał odpisywane jest tylko 6% : 4 = 1,5%.
p=\(\frac{1,5}{100} = 0,015\)
Odsetki są odpisywane 4 razy w roku, więc w ciągu 2 lat będą odpisywane 4*2=8, zatem n=8.
K=8000 * (1+0,015)^8 = 8000 * 1,015^8 = 8000 * 1,13 = 9040 (w przybliżeniu)
Po dwóch latach na koncie pana Jerzego będzie ok. 9040 zł.
gdzie:
Kp - kapitał początkowy
p - procent dopisany (stopa procentowa)
n - ile razy odpisano odsetki
Odsetki odpisywane są co kwartał, czyli 4 razy w roku. 6 % w skali roku oznacza, że co kwartał odpisywane jest tylko 6% : 4 = 1,5%.
p=\(\frac{1,5}{100} = 0,015\)
Odsetki są odpisywane 4 razy w roku, więc w ciągu 2 lat będą odpisywane 4*2=8, zatem n=8.
K=8000 * (1+0,015)^8 = 8000 * 1,015^8 = 8000 * 1,13 = 9040 (w przybliżeniu)
Po dwóch latach na koncie pana Jerzego będzie ok. 9040 zł.
Hej, pomożecie w zad odnośnie oprocentowania?
1. Rozważmy 10 kwartalnych wpłat w wysokości 2200 zł na konto bankowe oprocentowane wg
a) rocznej nominalnej stopy procentowej z kapitalizacją miesięczną 6%
b) rocznej efektywnej stopy procentowej 6%.
Oblicz stan konta 31.12.2016, jeśli pierwsza wpłata miała miejsce 1.04.2011 i z tego konta nic nie wypłacono w międzyczasie żadnych środków.
Od czego zacząć?
Ogólnie wziąć, że wpłacono 2200 * 10 ? I to będzie Kapitał końcowy?
2. Oblicz odsetki proste od długu zaciągniętego 17 grudnia 2011 roku i zwróconego 14 czerwca 2012 roku, jeśli roczna stopa procentowa wynosiła 11%, zaś odsetki naliczano według reguły bankowej.
- Po miedzy datami jest 180 dni.
1. Rozważmy 10 kwartalnych wpłat w wysokości 2200 zł na konto bankowe oprocentowane wg
a) rocznej nominalnej stopy procentowej z kapitalizacją miesięczną 6%
b) rocznej efektywnej stopy procentowej 6%.
Oblicz stan konta 31.12.2016, jeśli pierwsza wpłata miała miejsce 1.04.2011 i z tego konta nic nie wypłacono w międzyczasie żadnych środków.
Od czego zacząć?
Ogólnie wziąć, że wpłacono 2200 * 10 ? I to będzie Kapitał końcowy?
2. Oblicz odsetki proste od długu zaciągniętego 17 grudnia 2011 roku i zwróconego 14 czerwca 2012 roku, jeśli roczna stopa procentowa wynosiła 11%, zaś odsetki naliczano według reguły bankowej.
- Po miedzy datami jest 180 dni.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
a czemu piszesz cd. pod cudzym postem
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
jesteś bardzo niecierpliwy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl