Ciąg geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 242
- Rejestracja: 21 lis 2010, 13:10
- Podziękowania: 159 razy
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
Ciąg geometryczny
Witam, mam pytanie odnośnie ustalenia tzw n-liczba wyrazów ciagu geometrycznego... Jeżeli mamy podana sume wyrazów, wyraz 1wszy oraz q to powinno wychodzić normalnie ale znalazłem zadanie ze powinniśmy odjąć od tego co nam wyszło 1... Jest na to jakaś zasada?
- wrobel93b
- Stały bywalec
- Posty: 674
- Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Otrzymane podziękowania: 363 razy
- Płeć:
Pewnie o to zadanie koleżance chodziłoPole kwadratu K jest równe 8 . Środki boków tego kwadratu połączono, tworząc czworokąt \(C_1\) . Następnie
połączono środki boków czworokąta\(C_1\) , tworząc czworokąt \(C_2\). W podobny sposób utworzono
czworokąty \(C_3\), \(C_4\) , ….
Suma pól czworokątów \(K + C_1+ C_2 + ... + C_n\) jest równa \(15 \frac{3}{4}\).
Znajdź liczbę \(n\).
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
To nie jest żadna zasada,tylko rozwiązywanie równań.
W tym zadaniu jest:
\(a_1=8\\
q= \frac{1}{2}\\
S_n=15 \frac{3}{4}= \frac{63}{4}\)
Podstawiamy te dane do wzoru na sumę n wyrazów ciągu geometrycznego i otrzymujemy równanie z niewiadomą n:
\(8 \cdot \frac{1-( \frac{1}{2})^n }{1- \frac{1}{2} }= \frac{63}{4}\\
\frac{1-( \frac{1}{2})^n }{ \frac{1}{2} }= \frac{63}{4} \cdot \frac{1}{8}\\
\frac{1- (\frac{1}{2})^n }{ \frac{1}{2} }= \frac{63}{32}\\
1-( \frac{1}{2})^n= \frac{63}{64}\\
1- \frac{63}{64}=( \frac{1}{2})^n\\
\frac{1}{64}=( \frac{1}{2})^n\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;2^6=64\\
n=6\)
W tym zadaniu jest:
\(a_1=8\\
q= \frac{1}{2}\\
S_n=15 \frac{3}{4}= \frac{63}{4}\)
Podstawiamy te dane do wzoru na sumę n wyrazów ciągu geometrycznego i otrzymujemy równanie z niewiadomą n:
\(8 \cdot \frac{1-( \frac{1}{2})^n }{1- \frac{1}{2} }= \frac{63}{4}\\
\frac{1-( \frac{1}{2})^n }{ \frac{1}{2} }= \frac{63}{4} \cdot \frac{1}{8}\\
\frac{1- (\frac{1}{2})^n }{ \frac{1}{2} }= \frac{63}{32}\\
1-( \frac{1}{2})^n= \frac{63}{64}\\
1- \frac{63}{64}=( \frac{1}{2})^n\\
\frac{1}{64}=( \frac{1}{2})^n\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;2^6=64\\
n=6\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: Ciąg geometryczny
Jak bok kwadratu \(K\) jest równy \(a\), to łatwo policzyć, że bok kwadratu \(C_1\) jest równy \(\frac{a \sqrt{2} }{2}\)
Wychodzi skala podobieństwa kwadratów
\(k= \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
Wiec ich pól
\(k^2= \frac{1}{2}\)
A \(q=k^2\)
Wychodzi skala podobieństwa kwadratów
\(k= \frac{ \sqrt{2} }{2}\)
Wiec ich pól
\(k^2= \frac{1}{2}\)
A \(q=k^2\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: Ciąg geometryczny
Tak bo autor rozwiązania przyjął \(K=a_1\)
Więc mamy:
\(a_1+a_2+a_3+a_4+a_5+a_6=15 \frac{3}{4} \)
\(a_1+a_2+a_3+a_4+a_5+a_6=K+C_1+C_2+C_3+C_4+C_5\)
Zatem odp. n=5. Szczegół nie ma wpływu ani na rozwiązanie ani na zrozumienie ani na cokolwiek innego kwestia zapisu
Więc mamy:
\(a_1+a_2+a_3+a_4+a_5+a_6=15 \frac{3}{4} \)
\(a_1+a_2+a_3+a_4+a_5+a_6=K+C_1+C_2+C_3+C_4+C_5\)
Zatem odp. n=5. Szczegół nie ma wpływu ani na rozwiązanie ani na zrozumienie ani na cokolwiek innego kwestia zapisu
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius