Wykaż, że podane liczby tworzą ciąg geometryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wykaż, że podane liczby tworzą ciąg geometryczny
Uzasadnij, że liczby \(\log( \sqrt{7}+ \sqrt{6}), \ \log( \sqrt{7}- \sqrt{6}), \ \log( \sqrt{7}+ \sqrt{6})\) tworzą ciąg geometryczny.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\log( \sqrt{7}+ \sqrt{6}), \ \log( \sqrt{7}- \sqrt{6}), \ \log( \sqrt{7}+ \sqrt{6})\)
\(log( \sqrt{7}- \sqrt{6})=log\frac{(\sqrt{7}- \sqrt{6})(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=log\frac{1}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=log(\sqrt{7}+ \sqrt{6})^{-1}=-log(\sqrt{7}+ \sqrt{6})\)
Dalej już chyba dasz sobie radę sam.
\(log( \sqrt{7}- \sqrt{6})=log\frac{(\sqrt{7}- \sqrt{6})(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=log\frac{1}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=log(\sqrt{7}+ \sqrt{6})^{-1}=-log(\sqrt{7}+ \sqrt{6})\)
Dalej już chyba dasz sobie radę sam.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(log( \sqrt{7}- \sqrt{6})=log\frac{(\sqrt{7}- \sqrt{6})(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=log\frac{((\sqrt{7})^2- (\sqrt{6})^2}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=\frac{7-6}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=\\
log\frac{1}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=log(\sqrt{7}+ \sqrt{6})^{-1}=-log(\sqrt{7}+ \sqrt{6})\)
Ze wzorów skróconego mnożenia
log\frac{1}{(\sqrt{7}+ \sqrt{6})}=log(\sqrt{7}+ \sqrt{6})^{-1}=-log(\sqrt{7}+ \sqrt{6})\)
Ze wzorów skróconego mnożenia
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.