Siła odśrodkowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 03 gru 2022, 11:32
- Podziękowania: 4 razy
Siła odśrodkowa
Jaka działa na mnie siła odśrodkowa i ciężkości?
m=55 kg
Współrzędne Warszawy
Siła ciężkości ---> m*g= 55*9,81=539,55 (czy dobrze?)
Tu nie wiem jak dalej
Siła odśrodkowa ===> mω^2 r
r - wektor
m=55 kg
Współrzędne Warszawy
Siła ciężkości ---> m*g= 55*9,81=539,55 (czy dobrze?)
Tu nie wiem jak dalej
Siła odśrodkowa ===> mω^2 r
r - wektor
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Siła odśrodkowa
Przyspieszenie ziemskie jest już wypadkową siły grawitacji i siły odśrodkowej bezwładności.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
Jaki jest okres obrotu Ziemi i szerokość geograficzna Warszawy?exaggerate pisze: ↑10 sty 2023, 23:47 [..]
Tu nie wiem jak dalej
Siła odśrodkowa ===> mω^2 r
r - wektor
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- kandela
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 gru 2022, 15:26
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Siła odśrodkowa
Siłę odśrodkową z tego wzoru, który napisałeś. Prędkość kątowa dla Ziemi:
$${ \omega = \frac{2 \pi}{T} = \frac{2 \pi}{24*60*60} }$$
Promień obrotu z szerokości geograficznej Warszawy oraz promienia Ziemi:
$${ r = sin(90-\phi ) ~ R }$$
rysunek: https://www.fotosik.pl/zdjecie/2a7c8fd2690f732e
$${ \omega = \frac{2 \pi}{T} = \frac{2 \pi}{24*60*60} }$$
Promień obrotu z szerokości geograficznej Warszawy oraz promienia Ziemi:
$${ r = sin(90-\phi ) ~ R }$$
rysunek: https://www.fotosik.pl/zdjecie/2a7c8fd2690f732e
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 03 gru 2022, 11:32
- Podziękowania: 4 razy
Re: Siła odśrodkowa
Dobrze, to jeszcze poproszę o szybkie sprawdzenie czy jest poprawnie
sin(90−ϕ)R=3,89*10^6
więc podstawiając wszystko F odś = 1,06 N ?
sin(90−ϕ)R=3,89*10^6
więc podstawiając wszystko F odś = 1,06 N ?
- kandela
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 gru 2022, 15:26
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 03 gru 2022, 11:32
- Podziękowania: 4 razy
Re: Siła odśrodkowa
To dlatego że ja podstawiłam F=55*(2*3,14/(24*60*60))^2*3890000
Moje pytanie jeszcze, wynik powinien być skalarny czy w wektorze?
Moje pytanie jeszcze, wynik powinien być skalarny czy w wektorze?
- kandela
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 gru 2022, 15:26
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Siła odśrodkowa
Wektor, siła jest zawsze wektorem. Wartość siły taka jak policzyliśmy, kierunek i zwrot jak na rysunku
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 03 gru 2022, 11:32
- Podziękowania: 4 razy
- kandela
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 gru 2022, 15:26
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Siła odśrodkowa
Już nic nie trzeba robić, wszystko policzone. Można zapisać odpowiedź: Działa siła ciężkości o wartości 539,55 N skierowana do środka Ziemi oraz siła odśrodkowa o wartości 1,13 N skierowana prostopadle do osi obrotu Ziemi, zwrot od osi.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 sty 2024, 20:08
- Płeć:
Re: Siła odśrodkowa
Cześć, sory że tak odkopuję ale uznałem że nie ma sensu zakładać nowego tematu. Rozumiem jak obliczamy r, jest to sin(90-ϕ) * R, wspolrzedne dla warszawy to 52 stopni, ale co oznacza R, a raczej jak je obliczyć? Początkowo myślałem że to promień Ziemi, ale nie jest on równy w każdym miejscu, a drogą dedukcji doszedłem do tego, że R wynosi 4,93 * 10^6, jednak nie rozumiem dlaczego...