Zasada zachowania energii i grawitacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
exaggerate
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 03 gru 2022, 11:32
Podziękowania: 4 razy

Zasada zachowania energii i grawitacja

Post autor: exaggerate »

Witam serdecznie :) mam problem z takim zadankiem

Sztuczny satelita o masie m krąży po orbicie okołoziemskiej na wysokości h nad powierzchnią Ziemi.
Satelita wyposażony jest silnik o średniej mocy Psr, który został uruchomiony na czas T. W wyniku
tego manewru satelita został wprowadzony na nową orbitę o nieznanej wysokości. Ile ona wynosi? Zakładamy, że praca wykonana przez silnik została wykorzystana maksymalnie (tzn. praca została w całości
zamieniona na energię kinetyczną i potencjalną satelity). Masa Ziemi MZ, promień Ziemi RZ oraz stała
grawitacji G są znane.

Poproszę o szczegółowe wyjaśnienie krok po kroku.
Z góry dziękuję
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zasada zachowania energii i grawitacja

Post autor: maria19 »

Proszę o odszukanie wzorów na energię kinetyczną i potencjalną grawitacji na orbicie kołowej o wysokości h czyli promieniu r=R+h i zastosowanie go 2x . Dodatkowa energia uzyskana po włączeniu silnika wynosi \(\Delta E =P_{sr}\cdot T.\)
exaggerate
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 03 gru 2022, 11:32
Podziękowania: 4 razy

Re: Zasada zachowania energii i grawitacja

Post autor: exaggerate »

Energia potencjalna = -G *m1*m2/2
W=Pśr*T
Energia kinetyczna = energia potencjalna/2

więc z zasady zachowania energii: Energia potencjalna+wykonana praca = energia końcowa
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zasada zachowania energii i grawitacja

Post autor: maria19 »

Źle :| różnica CAŁKOWITYCH ENERGII satelity na obu orbitach = PRACY
https://openstax.org/books/fizyka-dla-s ... itacyjnego
ODPOWIEDZ