Dzień dobry,
Dwa ładunki punktowe q1= –1 mC i q2=20 μC znajdują̨ się̨ w próżni w odległości r=0,2 m.
Oblicz wartość́ natężenia pola E12 wytworzonego przez pierwszy ładunek w miejscu, gdzie znajduje się̨ drugi ładunek. Na rysunku zaznaczyć́ wektor E12.
Bardzo proszę o wyjaśnienie.
Elektrostatyka | Dwa ładunki punktowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Elektrostatyka | Dwa ładunki punktowe
Dobry wieczór,
nie wiem jaki jest rysunek ale na pewno należy zastosować zasadę superpozycji natężeń czyli dodać geometrycznie dwa wektory. Problem jest o tyle trywialny (szkoła średnia 2 kl.), że te wektory są współliniowe.
nie wiem jaki jest rysunek ale na pewno należy zastosować zasadę superpozycji natężeń czyli dodać geometrycznie dwa wektory. Problem jest o tyle trywialny (szkoła średnia 2 kl.), że te wektory są współliniowe.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl