Równia pochyła - dynamika zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Równia pochyła - dynamika zadanie

Post autor: Sarus66 »

Chcemy przesunąć skrzynię o masie 50kg w górę rampy, będącej równią pochyłą, nachyloną pod kątem \(\alpha =30 \) do poziomu.
Współczynnik tarcia między skrzynią a powierzchnią rampy wynosi \(u=0,2\) Oblicz wartość poziomo skierowanej siły, z jaką należy działać na skrzynię wzdłuż jej toru ruchu, aby skrzynia poruszała się ze stałą prędkością \( v= 0,36 kmh \) ?

\( Fw= F_x - Q_x - T \)
\( ma= F * \cos \alpha - mg \sin \alpha - umg \cos \alpha \)

Ale co dalej ??
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 359
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Równia pochyła - dynamika zadanie

Post autor: maria19 »

Skoro ma być wciągana ruchem jednostajnym, to a=0.
ODPOWIEDZ