Zadanie Fizyka Ogólna - Ruch po okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fnure
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 paź 2022, 10:11
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zadanie Fizyka Ogólna - Ruch po okręgu

Post autor: Fnure »

Wskazówka minutowa zegara ma długość 10 cm, a godzinowa 5 cm. Obliczyć:
a. Szybkość liniową końca wskazówki minutowej. Wynik przedstawić w cm/h
b. Stosunek szybkości liniowej końca wskazówki minutowej do szybkości liniowej
końca wskazówki godzinowej
c. Stosunek szybkości kątowych tych wskazówek

Pytanie czy obliczone wartości są prawidłowe:
a) 62,8 [cm/h].
b) V1 (przepisane z podpunktu a) oraz V2 = 2,62[cm/h] zaś stosunek wyszedł: 24 (w zaokrągleniu).
c) w1 = 6,28 [radian/h] w2 = 0,50 [raddian/h w zaokrągleniu] zaś stosunek wyszedł 12,56.

(przyjąłem za wartość pi = 3.14)

Za sprawdzenie z góry dziękuje.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie Fizyka Ogólna - Ruch po okręgu

Post autor: maria19 »

ODPOWIEDZ