Link do treści zadania:
https://freeimage.host/i/buwBHb
Dzień dobry,
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy wyliczone odpowiedzi są prawidłowe?
a) s = 10[m]
b) V = 9 [m/s]
c) a = -2 [m/s^2]
d) Po 10 sekundach
e) 210 [m]
f) 590 [m]
Dziękuje i pozdrawiam
Zadanie Fizyka Ogólna - Ruch prostoliniowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie Fizyka Ogólna - Ruch prostoliniowy
Jeżeli torem jest prosta, to \(x(t) = 10 +9t - t^2\)
i wystarczy porównać odpowiednie wielkości ze wzorem ogólnym: \(x(t) = x_o +v_o t +\frac{at^2}{2} \).
i wystarczy porównać odpowiednie wielkości ze wzorem ogólnym: \(x(t) = x_o +v_o t +\frac{at^2}{2} \).
Spoiler
e) \(x(t=20 s) = -210\ m\), f) \(s= x(5) -x(30) =650\ m\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl