Zadanie 1 Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Zadanie 1 Kinematyka

Post autor: Sarus66 »

Na zapadniach umieszczone są dwie kule odpowiednio na wysokościach 5m i 3m. W chwili t = 0 zapadnia
uwalnia kulę 1, która zaczyna spadać (zobacz rysunek poniżej). Na pewnej nieznanej wysokości umieszczony
jest laser, który w chwili zarejestrowania kuli 1 (chwila czasu t1) otwiera zapadnię na której znajduje się
kula 2. Na jakiej wysokości umieszczony był detektor jeśli wiadomo, że kule 1 i 2 upadły na powierzchnię
dokładnie w tej samej chwili czasu tk? Ruch odbywa się w polu grawitacyjnym Ziemi.

Rysunek do zadania w linku.
https://ibb.co/2qCLPDm

Nie rozumiem tego rozwiązania:

\(Szukane: h ? \)

Ruch kuli 1:

\( t_k=1s\)

\( x_1(t) = 0 +0 * t + \frac{1} {2} 10t^2 \)
\( x_1(t) = 5t^2
x(t_k) = 5 = 5tk^2 ----> t_k = 1s \)


\( x(t_1) = 5 - h = 5t_1^2 \)
\( t_1 + t_2 \)
- skąd się to wszystko bierze, dlaczego położenie początkowe jest równe 0 jak jest na 5m ta kula... i skąd ta 5 w tk ???
Czy ten zapis wg jest OK?

Ruch kuli 2:
czas spadku: \( t_2 ---> a=10 m/s^2 \)
\( s= \frac {at^2} {2} \)
\( 3= 10 * t_2^2 \) --------> wyliczyć t2 a potem zapisać t1 i podstawić do tego

\( 5 - h + 5t_1^2 \)


Nie ogarniam tego, czy ktoś może mi to wytłumaczyć?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 364
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie 1 Kinematyka

Post autor: maria19 »

\(g \approx 10 \frac{m}{s^2} \rightarrow 0,5g = 5\)
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Zadanie 1 Kinematyka

Post autor: Sarus66 »

Nie wiem skąd to się wzieło...

A wynik wychodzi podobno: 4,75.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 364
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Zadanie 1 Kinematyka

Post autor: maria19 »

Sarus66 pisze: 23 paź 2022, 10:53 A wynik wychodzi podobno: 4,75.
I to jest dobra odpowiedź, brakuje tylko jednostek.
ODPOWIEDZ