Oblicz pierwszą i drugą pochodną funkcji - wzory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Oblicz pierwszą i drugą pochodną funkcji - wzory

Post autor: Sarus66 »

b) Oblicz dx/dt oraz d2x/dt2 ,gdzie:

\(x(t) = Ae^{−γt} *sin(ωt + φ)\) oraz A, γ, ω, φ - stałe

\(\frac{d}/{dx}(e^{-γt}) = e^{-γt}\), a dlaczego mam napisane w rozw.??? ---> = \(-γ * e^{-γt}\)

Czy wynik jest okej ?

\(-Aγe^{-γt} * sin(ωt + φ) + Aω * cos(ωt + φ)\)

To jest jakiś hardkor, a pochodna drugiego rzedu z tego to już kompletnie nie wiem jak liczyć.
Mógłby mi ktoś to rozpisać zdanie, byłabym bardzo wdzięczna.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Oblicz pierwszą i drugą pochodną funkcji - wzory

Post autor: maria19 »

Sarus66 pisze: 12 paź 2022, 22:33 dlaczego mam napisane w rozw.??? ---> = \(-γ * e^{-γt}\)
Minus bo liczba Eulera jest w ujemnej potędze.
\((e^{-x})'=-e^{-x}\)
Sarus66 pisze: 12 paź 2022, 22:33
Czy wynik jest okej ?

\(-Aγe^{-γt} * sin(ωt + φ) + Aω * cos(ωt + φ)\)
nie jest okej :|

\(\frac{dx}{dt}=-Aγe^{-γt} * \sin(ωt + φ) +Aωe^{-γt} * \cos(ωt + φ) \)
ODPOWIEDZ