Witam !
Mam takie pytanie w sprawie Luxów. Bo wiem że jak mam np 800 Lumenów to na 1m^2 mam 800 Luxów. Ale co jak zmniejszę tą powierzchnię ? np nie 1m^2 tylko np 800 cm^2. To zwiększy się liczba luxów ? Bo chyba nie zwiększy się intensywność światła bo maksymalnie to może być 800 Lumenów. Więc co się wtedy dzieje ?
Na czym polegają Luxy ?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Na czym polegają Luxy ?
Lumen jest jednostką strumienia wysyłanego przez źródło w określony kąt bryłowy. Jeżeli ten kąt się nie zmienia, tak jak masz na rysunku, to strumień jest stały. Zmienia się natomiast natężenie oświetlenia powierzchni, maleje z kwadratem odległości \(E\sim r^{-2}\).
Dokładnie wzór ten wygląda tak:
\(E = \frac{I}{r^2}\cos\alpha\),
kąt padania mierzymy do normalnej wystawionej do oświetlanej powierzchni.
Czyli jeśli kąt się nie zmienia, a odległość od źródła wzrosła 4x,to natężenie oświetlenia powierzchni zmalało 16x (np. z 800 lx na 50 lx).
Dokładnie wzór ten wygląda tak:
\(E = \frac{I}{r^2}\cos\alpha\),
kąt padania mierzymy do normalnej wystawionej do oświetlanej powierzchni.
Czyli jeśli kąt się nie zmienia, a odległość od źródła wzrosła 4x,to natężenie oświetlenia powierzchni zmalało 16x (np. z 800 lx na 50 lx).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl