Prędkość rozchodzenia się fal podłużnych w stali wynosi v1=5100 m/s. Jaka jest prędkość rozchodzenia się fal poprzecznych w stali. Stała Poissona dla stali wynosi ν=0,3.
posiadam wzór na prędkość fal poprzecznych (w ciałach stałych) \[v=\sqrt{\frac{G}{\rho}}\]
wiem ze g jest to modul sprężystości jak się domyślam że należy wstawić tutaj sałą poissona a p gęstość stali.
nie wiem co w stawić w gęstość i czy to wystarczy tylko do rozwiązania zadania.
Proszę o pomoc bo tylko jedengo zadania brakuje mi do wypełnienia całego zestawu zadań.
pomoc w zadaniu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: pomoc w zadaniu
pod gęstość mam wstawić znalezioną w internecie dla stali 7500–7900 czy jakoś ją obliczyć
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: pomoc w zadaniu
Należało poszukać zależności pomiędzy modułem Younga występującym we wzorze na szybkość fali podłużnej w ciała stałych, a modułem sztywności Kirchhoffa i współczynnikiem Poissona: https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_Poissona ,
potem podstawić do podanego wzoru, gęstość się skróci.
PS proponuję zmienić nazwę postu na "czekając na Godota( Google)," a klony tego postu wrzucić do kosza
potem podstawić do podanego wzoru, gęstość się skróci.
PS proponuję zmienić nazwę postu na "czekając na Godota( Google)," a klony tego postu wrzucić do kosza
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: pomoc w zadaniu
\(v_{\perp} = \sqrt{\frac{G}{\rho}}\), \(v_{\parallel} = \sqrt{\frac{E}{\rho}}\)
wystarczy podstawić z jednego do drugiego i pozbyć się gęstości \(v_{\perp} =v_{\parallel} \sqrt{\frac{G}{E}}\)
i po skorzystaniu z zależności podanej w linku 2,5 miesiąca temu
\( G =\frac{E}{2(\nu +1)}\)
otrzymamy: \(v_{\perp} =v_{\parallel} \sqrt{\frac{1}{2(\nu +1)}}\)
wystarczy podstawić z jednego do drugiego i pozbyć się gęstości \(v_{\perp} =v_{\parallel} \sqrt{\frac{G}{E}}\)
i po skorzystaniu z zależności podanej w linku 2,5 miesiąca temu
\( G =\frac{E}{2(\nu +1)}\)
otrzymamy: \(v_{\perp} =v_{\parallel} \sqrt{\frac{1}{2(\nu +1)}}\)
Spoiler
\(v_{\perp} \approx 3163\ \frac{m}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl