Zadanie z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Zadanie z fizyki

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Zadanie jest następującej treści:
Oblicz jaka ilość ciepła jest potrzebna do ogrzania 3 litrów wody o temperaturze początkowej 50°C i zamianę jej na parę wodną o temperaturze 110°C. (cw=4200 J/(kg*°C), qp=2,26*106 J/kg)
Co prawda mam napisane do niego rozwiązanie:
\[
Q_{c} = Q_\Delta T_{w} + Q_{PF} + Q_\Delta T_{p}
\\
Q_{c} = mc_{w}\Delta T_{1} + mc_{p} + mc_{wp}\Delta T_{2}
\]

tylko nie jestem pewien jak podstawić te dane. W sensie chodzi mi głównie o tą linijke
\[
Q_{c} = mc_{w}\Delta T_{1} + mc_{p} + mc_{wp}\Delta T_{2}
\]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z fizyki

Post autor: korki_fizyka »

Zastanów się jaka jest temperatura wrzenia wody w warunkach normalnych?

Te trzy składniki, to:
1. ciepło pobrane przez wodę podczas ogrzewania się do temp. wrzenia
2. ciepło pobrane podczas przemiany fazowej (ciecz -> gaz)
3. ciepło pobrane przez parę wodna podczas ogrzewania się do temp. końcowej.

Nie było tego w gimnazjum :?: ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: Zadanie z fizyki

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

korki_fizyka pisze: 03 cze 2022, 04:15 Zastanów się jaka jest temperatura wrzenia wody w warunkach normalnych?
No \(100^{\circ}C\). To będzie tak?
\[
Q_{c} = 4200 \frac{J}{kg \cdot ^ {\circ}C} \cdot 100 ^ {\circ}C - 50 ^ {\circ}C + 2,26 \cdot 106 \frac{J}{kg} + 4200 \frac{J}{kg \cdot ^ {\circ}C} \cdot 2,26 \cdot 106 \frac{J}{kg} \cdot 110 ^ {\circ}C - 50 ^ {\circ}C
\]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z fizyki

Post autor: korki_fizyka »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 03 cze 2022, 21:03 No \(100^{\circ}C\). To będzie tak?
\[
Q_{c} = 4200 \frac{J}{kg \cdot ^ {\circ}C} \cdot 100 ^ {\circ}C - 50 ^ {\circ}C + 2,26 \cdot 106 \frac{J}{kg} + 4200 \frac{J}{kg \cdot ^ {\circ}C} \cdot 2,26 \cdot 106 \frac{J}{kg} \cdot 110 ^ {\circ}C - 50 ^ {\circ}C
\]
nie bardzo :x
\(Q_{c} =3\ kg \cdot[\ 4200 \frac{J}{kg ^{\circ}C}(100 ^{\circ}C - 50 ^{\circ}C) + 2,26 \cdot 10^6 \frac{J}{kg} + 2000 \frac{J}{kg^o C}(110 ^{\circ}C - 100^ {\circ}C) ]
\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: Zadanie z fizyki

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Ok. Wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ