Sprawdzić na poziomie ufności 0.95 hipotezę o zgodności przyspieszenia ziemskiego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MKolaj15
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2022, 19:55
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Sprawdzić na poziomie ufności 0.95 hipotezę o zgodności przyspieszenia ziemskiego

Post autor: MKolaj15 »

Witam, mam do napisania sprawozdanie z fizyki, którego celem jest wyznaczanie przyspieszenia ziemskiego za pomocą wahadła rewersyjnego i prosiłbym o pomoc w sprawdzeniu na poziomie ufności 0.95 hipotezy o zgodności otrzymanej wartości przyspieszenia z wartością tablicową oraz sprawdzeniu moich dotychczasowych obliczeń.
Zmierzyłem czas dziesięciu okresów drgań wokół osi O, następnie zawiesiłem wahadło na ostrzu O' i ponownie zmierzyłem czas dziesięciu okresów. Potem kolejno przesuwałem jedną soczewkę co 8 cm mierząc za każdym razem czas dziesięciu okresów drgań na ostrzu O i O'. Sporządziłem wykres czasu drgań 10T i 10T', z którego wynika że funkcje przecinają się mniej więcej dla hB = 15 cm oraz hA = 103,5 cm. Odległość między ostrzami to 129,4 cm.
Oto tabela pomiarów:
Obrazek

Na początku muszę obliczyć średnią wartość okresu i odchylenie standardowe średniej.

Z moich obliczeń średnia wartość okresu to \(2,095428571 s\)
Wynik ten otrzymałem dzieląc każdą wartość z kolumny 10T przez 10 i następnie ten wynik podzieliłem przez 14 (czyli liczbę wykonanych pomiarów).

Odchylenie standardowe wyszło mi równe \(0,43565048 s\), czego nie jestem do końca pewien.
Nie jestem także do końca pewien, czy wystarczy, że wykonam te obliczenia dla 10T, bez 10T'.

Następnie przekształciłem \(T = 2 \pi \sqrt{ \frac{l}{g} } \) na:
\(g = 4 \pi^2 \frac{l}{T^2}\), gdzie:

\(l = (129,4 \pm 0,1)cm\)
\(\pi \approx 3,1416\)
\(T(hA) = (2,21 \pm 0,23)s\)

i otrzymałem wynik:
\(g \approx 10,459513 \frac{m}{s^2} \)

Niepewność g dla T(hA):
\( \Delta g = ( \frac{4 \pi^2}{T^2} \cdot \Delta l) + ( \frac{8 \pi^2l}{T^3} \cdot \Delta T) \approx 2,1851765 \frac{m}{s^2} \)
Ostatecznie \(g = (10,4595 \pm 2,1852) \frac{m}{s^2} \)
(Także nie jestem pewien czy wystarczy, że obliczę to tylko dla tej wartości T).

W kolejnym punkcie muszę sprawdzić na poziomie ufności 0.95 hipotezę o zgodności otrzymanej wartości przyspieszenia z wartością tablicową, czyli \(g = 9,80665 \frac{m}{s^2} \) i nie za bardzo wiem jak to zrobić. Wiem, że najpierw muszę obliczyć błąd standardowy i dzięki niemu wyznaczyć górną i dolną granicę przedziału. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak się za to zabrać? Byłbym bardzo wdzięczny i z góry dziękuję.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Sprawdzić na poziomie ufności 0.95 hipotezę o zgodności przyspieszenia ziemskiego

Post autor: korki_fizyka »

1. Proponuję przenieść temat do działu: "STUDIA".
2. Zostawianie wyników w takiej postaci nie ma żadnego sensu
MKolaj15 pisze: 20 maja 2022, 22:36
Na początku muszę obliczyć średnią wartość okresu i odchylenie standardowe średniej.

Z moich obliczeń średnia wartość okresu to \(2,095428571 s\)
Wynik ten otrzymałem dzieląc każdą wartość z kolumny 10T przez 10 i następnie ten wynik podzieliłem przez 14 (czyli liczbę wykonanych pomiarów).

Odchylenie standardowe wyszło mi równe \(0,43565048 s\), czego nie jestem do końca pewien.
Raczej sumę kolumn podzieliłeś przez 14 (średnia arytmetyczna :!: )
Po zaokrągleniu: \(T= (2,1 \pm 0,5)\ s\)
MKolaj15 pisze: 20 maja 2022, 22:36 Następnie przekształciłem \(T = 2 \pi \sqrt{ \frac{l}{g} } \) na:
\(g = 4 \pi^2 \frac{l}{T^2}\), gdzie:
Wzór na okres drgań wahadła rewersyjnego jest inny, bo to wahadło fizyczne a nie matematyczne. Chyba masz to napisane w instrukcji do tego ćwiczenia :?:
Proszę zapoznać się z tym co napisałem tutaj oraz testowanie hipotez.

PS nie przeliczałem tych wyników więc nie wiem czy są dobre, doprowadziłem tylko to co podałeś do standardowej postaci.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ