1. Stosując przybliżenie, słuszne dla małych Δv, oblicz, jaka część cząsteczek azotu o temperaturze 300K ma prędkości pomiędzy 290 m∕s a 291m∕s.
\( \int_{v1}^{v1+ \Delta v}f(v)dv \approx f(v1) \Delta v \)
Jak mam to obiczyć?
Termodynamika prędkość cząsteczek azotu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Termodynamika prędkość cząsteczek azotu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Termodynamika prędkość cząsteczek azotu
korki_fizyka pisze: ↑27 kwie 2022, 19:06
\(v=\sqrt{\frac{8RT}{\pi*M}}* \Delta v\)
I mam z tego wyliczyć M a następnie obliczyć jaka część cząstek ma prędkość pomiędzy tymi wartościami?
Re: Termodynamika prędkość cząsteczek azotu
korki_fizyka pisze: ↑27 kwie 2022, 19:06
\(v=\sqrt{\frac{8RT}{\pi*M}}* \Delta v\)
I mam z tego wyliczyć M a następnie obliczyć jaka część cząstek ma prędkość pomiędzy tymi wartościami?
Re: Termodynamika prędkość cząsteczek azotu
\(v=\sqrt{\frac{8RT}{\pi*M}}* \Delta v\)
I mam z tego wyliczyć M a następnie obliczyć jaka część cząstek ma prędkość pomiędzy tymi wartościami?
I mam z tego wyliczyć M a następnie obliczyć jaka część cząstek ma prędkość pomiędzy tymi wartościami?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Termodynamika prędkość cząsteczek azotu
Przecież ja tego nie napisałem
\(M = 0,028\ \frac{kg}{mol}\) nie musisz liczyć, bo to masa molowa azotu, natomiast \(\kre{v}=\int_{0}^{\infty}v\;f(v)\;dv =\sqrt{\frac{8RT}{\pi M}}\), to jest prędkość średnia, a ty masz policzyć ilość cząsteczek, których prędkości należą do danego przedziału.
lektura
\(M = 0,028\ \frac{kg}{mol}\) nie musisz liczyć, bo to masa molowa azotu, natomiast \(\kre{v}=\int_{0}^{\infty}v\;f(v)\;dv =\sqrt{\frac{8RT}{\pi M}}\), to jest prędkość średnia, a ty masz policzyć ilość cząsteczek, których prędkości należą do danego przedziału.
lektura
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl