Interwal w funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2022, 16:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Interwal w funkcji
Witam
Jak odnalezc wartosc \(t\) w interwale \(t=0\) do \(t=1\)?
\(v(t)=e^{-kt}\cdot \sin(2πft)\)
Podpowiedz: rozwaz wartosc w jakiej funkcja \(\sin x=0 \) oraz jesli funkcja wykladnicza bedzie rowna zero.
Moglby mi ktos pomoc z tym zadaniem?
Z gory dzieki.
Jak odnalezc wartosc \(t\) w interwale \(t=0\) do \(t=1\)?
\(v(t)=e^{-kt}\cdot \sin(2πft)\)
Podpowiedz: rozwaz wartosc w jakiej funkcja \(\sin x=0 \) oraz jesli funkcja wykladnicza bedzie rowna zero.
Moglby mi ktos pomoc z tym zadaniem?
Z gory dzieki.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2022, 13:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: ^{-kt}, \cdot, \sin
Powód: poprawa kodu: ^{-kt}, \cdot, \sin
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Interwal w funkcji
funkcja wykładnicza nigdy nie będzie równa zeru
\(v(0)=0\)
\(v(1) = \frac{\sin2\pi f}{e^k}\)
o jaki interwał chodzi, chyba raczej o różnicę wartości tych szybkości?
PS wstawiaj swoje zadania w odpowiednim dziale
\(v(0)=0\)
\(v(1) = \frac{\sin2\pi f}{e^k}\)
o jaki interwał chodzi, chyba raczej o różnicę wartości tych szybkości?
PS wstawiaj swoje zadania w odpowiednim dziale
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2022, 16:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Interwal w funkcji
@korki_fizyka tak zrobie kolejnym razem, sory za balagan.
Dokladnie pytanie brzmi:
Oblicz wartosc \(t\) w przedziale od \(t=0\) do \(t=1\) dla ktorego wartosc \(v(t)=0\)
Wskazówka: rozważ wartości, przy których funkcja sinus wynosi zero i rozważ, czy funkcja wykładnicza może wynosić zero.
Dokladnie pytanie brzmi:
Oblicz wartosc \(t\) w przedziale od \(t=0\) do \(t=1\) dla ktorego wartosc \(v(t)=0\)
Wskazówka: rozważ wartości, przy których funkcja sinus wynosi zero i rozważ, czy funkcja wykładnicza może wynosić zero.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Interwal w funkcji
To zależy jeszcze od f.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2022, 16:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Interwal w funkcji
W końcu jest komplet danych
Zastanów się kiedy \(\frac{\sin3\pi t}{e^{0,7}} = 0\)
Zastanów się kiedy \(\frac{\sin3\pi t}{e^{0,7}} = 0\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Interwal w funkcji
Bardzo ładny obrazek teraz już nie musi się zastanawiać. Czekamy na następne mgławicowe treści zadań
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2022, 16:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć: