Mam problem z pewnym zadaniem, a właściwie to z podpunktem do tego zadania. Mianowicie treść zadania brzmi następująco:
Pokój ma wymiary: 5.5; 3.5,4.0. Mucha przelatuje z jednego rogu pokoju do rogu diametralnie przeciwnego.
a) Jaka jest wartość jej przemieszczenia?
b) Czy długość przebytej drogi może być krótsza, dłuższa niż ta odległość?
c) Wybrać odpowiedni układ współrzędnych i znaleźć składowe wektora przemieszczenia w tym układzie.
Mam głównie problem z podpunktem C. Czy ktoś może przedstawić rozwiązanie i wytłumaczyć. Jest mi to niezbędne, a chciałbym się czegoś nauczyć. Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Wybrać odpowiedni układ współrzędnych i znaleźć składowe wektora przemieszczenia w tym układzie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wybrać odpowiedni układ współrzędnych i znaleźć składowe wektora przemieszczenia w tym układzie.
a) z tw. Pitagorasa \(\Delta r = \sqrt{5,5^2+3,5^2+4^2} \approx 7,65\)
b) droga jest zawsze dłuższa lub równa (w ruchu prostoliniowym) przemieszczeniu
c) jeśli jeden z dolnych rogów prostopadłościanu umieścimy w początku trójwymiarowego, kartezjańskiego układu współrzędnych (XYZ), to początek wektora przemieszczenia będzie miał współrzędne (0,0,0) a jego koniec (5,5 ; 3,5 ; 4,0). Długość wektora obliczamy ze wzoru \(\sqrt{(x_2-x_1)^2 + (y_2-y_1)^2+(z_2-z_1)^2}=\sqrt{(5,5-0)^2+(3,5-0)^2+(4-0)^2}=..\)
b) droga jest zawsze dłuższa lub równa (w ruchu prostoliniowym) przemieszczeniu
c) jeśli jeden z dolnych rogów prostopadłościanu umieścimy w początku trójwymiarowego, kartezjańskiego układu współrzędnych (XYZ), to początek wektora przemieszczenia będzie miał współrzędne (0,0,0) a jego koniec (5,5 ; 3,5 ; 4,0). Długość wektora obliczamy ze wzoru \(\sqrt{(x_2-x_1)^2 + (y_2-y_1)^2+(z_2-z_1)^2}=\sqrt{(5,5-0)^2+(3,5-0)^2+(4-0)^2}=..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy