Indukcja pola magnetycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 09 sty 2021, 21:43
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Indukcja pola magnetycznego
Proszę o pomoc z załączonym zadaniem.
- Załączniki
-
- wycinek.jpg (39.96 KiB) Przejrzano 1063 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Indukcja pola magnetycznego
To suma (wektorowa) indukcji od przewodu i od pętli. Wektory indukcji w punkcie A mają ten sam zwrot (wbijają się w kartkę z grafiką) więc:
\(B= \frac{\mu _0i}{2 \pi r}+\frac{\mu _0i}{2 r}\)
\(B= \frac{\mu _0i}{2 \pi r}+\frac{\mu _0i}{2 r}\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 09 sty 2021, 21:43
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Indukcja pola magnetycznego
Mógłbyś mi pokazać wszystkie obliczenia? Nie wiem skąd wziął się ten wynik.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Indukcja pola magnetycznego
To są 2 wzory, które znajdziesz w podręczniku dla 3 kl. LO albo np. tutaj do ich wyprowadzenia niezbędny jest rachunek całkowy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl