Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
Na dnie zamkniętego naczynia napełnionego powietrzem znajduje się kulka
o promieniu r=0.02m i masie m=5 g . Do jakiego ciśnienia przy stałej
temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu, jeśli
początkowe ciśnienie wynosiło p=1atm , początkowa gęstość powietrza
p=0,0013 g/cm^3
o promieniu r=0.02m i masie m=5 g . Do jakiego ciśnienia przy stałej
temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu, jeśli
początkowe ciśnienie wynosiło p=1atm , początkowa gęstość powietrza
p=0,0013 g/cm^3
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
Zastosuj prawo Archimedesa.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
właśnie chodzi mi o to żeby rozwiązać to zadanie bo nie jestem za dobry z fizyki.
Przynajmniej jakieś wzory przytoczyć.
Przynajmniej jakieś wzory przytoczyć.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
A w jakiż to kanał (studia) się wpuściłeś bez znajomości fizyki?
prawo Archimedesa:
\( F_w = Q \rightarrow \rho_p V = m \rightarrow \rho_p =\frac{m}{V} = \frac{3m}{4\pi r^3}\)
prawo Boyle'a-Marriotte'a:
\(p_oV_o =pV \rightarrow \frac{p_o}{\rho_o} = \frac{p}{\rho_p} \rightarrow p = p_o\frac{\rho_p}{\rho_o}\)
prawo Archimedesa:
\( F_w = Q \rightarrow \rho_p V = m \rightarrow \rho_p =\frac{m}{V} = \frac{3m}{4\pi r^3}\)
prawo Boyle'a-Marriotte'a:
\(p_oV_o =pV \rightarrow \frac{p_o}{\rho_o} = \frac{p}{\rho_p} \rightarrow p = p_o\frac{\rho_p}{\rho_o}\)
Spoiler
\(p \approx 114,8 \ atm\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
jestem na automatyce i informatyka przemysłowa wiec raczej tu mi nie jest to potrzebne
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
a jesteś w stanie rozwiązać całkowicie to zdanie
zadanie potrzebne do zaliczenia przedmiotu
zadanie potrzebne do zaliczenia przedmiotu
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
Skoro jest to konieczne do zaliczenia to widać fizyka jest ci potrzebna, osobiście nie wyobrażam sobie programisty nie znającego choć podstawowych praw przyrody. Zadanie zostało rozwiązane, wystarczy wziąć kalkulator i wykonać obliczenia numeryczne. Wynik podałem w spoilerze.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
mimo podania przez cb wzorów które wcześniej już miałem dalej nie wiem jak to obliczyć.
gdzie co podstawić żeby wyszedł wynik.
proszę o jakąś podpowiedz która mnie bardziej naprowadzi gdyż nie wiem której metody kiedy wykorzystać.
gdzie co podstawić żeby wyszedł wynik.
proszę o jakąś podpowiedz która mnie bardziej naprowadzi gdyż nie wiem której metody kiedy wykorzystać.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
Skoro jak piszesz wszystkie wzory już miałeś wcześniej tylko nie wiesz jak je użyć, to potrzebne ci są korepetycje. Masz podany promień r więc podstawiasz go do wzoru na gęstość \(\rho_p = \frac{3m}{4\pi r^3}\), potem podstawiasz podaną w treści zadania gęstość powietrza w warunkach normalnych i ciśnienie do ostatniego wzoru \(p = p_o\frac{\rho_p}{\rho_o}\approx 115\ atm\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
rozumiem ze pod PI podstawiam 3,14 ?
Re: Do jakiego ciśnienia przy stałej temperaturze należy sprężyć gaz, aby kulka wisiała w sprężonym powietrzu
czyli rozumiem to tak
Pp=3*5g/4*3,14*(0,02)^3=15g/0,00010048g/cm^3=150 cm^3
P=0,0013g/cm^*150 cm^3/0,0013g/cm^3
czy coś źle zostało podstawione
Pp=3*5g/4*3,14*(0,02)^3=15g/0,00010048g/cm^3=150 cm^3
P=0,0013g/cm^*150 cm^3/0,0013g/cm^3
czy coś źle zostało podstawione