rzut poziomy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rzut poziomy
Kamień wyrzucono poziomo z prędkością v1. Jaka powinna być początkowa wysokość aby zasięg rzutu był od niej 3-krotnie większy ? Określić prędkość kamienia v2 oraz kąt b jaki tworzy ona z poziomem w połowie czasu ruchu.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: rzut poziomy
Część pierwsza:
\(3 \frac{gt^2}{2}= v_1t \ \ \So \ \ t= \frac{2v_1}{3g} \\
H=\frac{gt^2}{2}=\frac{g(\frac{2v_1}{3g})^2}{2}= \frac{2v_1^2}{9g} \)
Czy z drugą sobie poradzisz?
\(3 \frac{gt^2}{2}= v_1t \ \ \So \ \ t= \frac{2v_1}{3g} \\
H=\frac{gt^2}{2}=\frac{g(\frac{2v_1}{3g})^2}{2}= \frac{2v_1^2}{9g} \)
Czy z drugą sobie poradzisz?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: rzut poziomy
składową poziomą cały czas jest \(v_1\)
składowa pozioma to \(v(t)=gt\) więc \(v(\frac{v_1}{3g})=g\frac{v_1}{3g}=\frac{v_1}{3}\)
Skoro masz obie składowe to policz prędkość wypadkową i kąt
składowa pozioma to \(v(t)=gt\) więc \(v(\frac{v_1}{3g})=g\frac{v_1}{3g}=\frac{v_1}{3}\)
Skoro masz obie składowe to policz prędkość wypadkową i kąt