Oporniki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 09 sty 2021, 21:43
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oporniki
Środkowa gałąź zawiera dwa połączone szeregowo rezystory R. Ich opór zastępczy to 2R.
Dolna gałąź zawiera dwa połączone szeregowo rezystory R. Ich opór zastępczy to 3R.
Gałęzie są połączone równolegle, więc:
\( \frac{1}{R_{AB}}= \frac{1}{R}+\frac{1}{2R}+\frac{1}{3R}\\
R_{AB}=.... \)
\(R_{AB}i=RI_{CD}\\
I_{CD}= \frac{R_{AB}i}{R}=.... \)
Dolna gałąź zawiera dwa połączone szeregowo rezystory R. Ich opór zastępczy to 3R.
Gałęzie są połączone równolegle, więc:
\( \frac{1}{R_{AB}}= \frac{1}{R}+\frac{1}{2R}+\frac{1}{3R}\\
R_{AB}=.... \)
\(R_{AB}i=RI_{CD}\\
I_{CD}= \frac{R_{AB}i}{R}=.... \)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 09 sty 2021, 21:43
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Oporniki
Pierwszą część zadania rozumiem, ale dalej mam problem z podpunktem b. Mógłbyś rozpisać to do końca?