Magnetyzm - praca związana z przesunięciem obwodu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 35
- Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Magnetyzm - praca związana z przesunięciem obwodu
Witam, przychodzę z takim oto zadaniem. Mam pytanie czysto teoretyczne, w rozwiązaniu autorzy zaproponowali, by skorzystać ze wzoru: \(W=I\Delta \Phi \). Początkowo strumień równa się 0, gdyż \(\cos 90^o=0\). Strumień końcowy będzie równy po prostu: \(\Phi_k =BS\). Jednak moją wątpliwość wzbudza następująca kwestia, autorzy założyli stałą (liniową) szybkość zmiana strumienia. Kąt między liniami pola i wektorem powierzchni będzie zmieniał się liniowo w czasie, ale jego cosinus już nie. Czy zatem przedstawione w rozwiązaniu rozumowanie jest poprawne? Spotkałem się już z takim założeniem w kilku zadaniach, jednak wzbudziło to moją wątpliwość, stąd wpis.
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Magnetyzm - praca związana z przesunięciem obwodu
Jak napisano w zamieszczonym tekście: "zadanie jest bardzo trudne.." ale wykonalne https://cnx.org/contents/FqtblkWY@7.72: ... ana-ruchem
Trywializując, zarówno we wzorze na pracę (iloczyn skalarny), jak i strumieniu występuje ten sam kosinus.
Trywializując, zarówno we wzorze na pracę (iloczyn skalarny), jak i strumieniu występuje ten sam kosinus.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 35
- Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Magnetyzm - praca związana z przesunięciem obwodu
Czyli rozumiem, że mimo tego, iż kosinus nie zmienia się liniowo, mogę w tym przypadku rozwiązać to zadanie w ten sposób?