Ciało o masie m=30kg jest wciągane w górę równi nachylonej pod kątem \alpha =30 \circ za pomocą siły P=350N zgodnie z równaniem drogi x=0,25gt^2 [m] (g-przyspieszenie ziemskie). Znajdź siłę tarcia poślizgowego T oraz współczynnik tarcia ciała o równię µ.
Bardzo proszę o pomoc.
Siła tarcia poślizgowego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 sty 2022, 18:33
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Siła tarcia poślizgowego
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Siła tarcia poślizgowego
Przed wstawieniem postu wypada się zapoznać z regulaminem tego forum, inaczej istnieje duże prawdopodobieństwo, że znajdzie się on w koszu.
Zadanie jest na poziomie 1 kl. szkoły średniej. Wystarczy rozłożyć siły na równi i zastosować II zasadę dynamiki.
\(F_w = P - Q_{||}-T\),
\(a =\frac{F_w}{m} =0,5 g\).
Zadanie jest na poziomie 1 kl. szkoły średniej. Wystarczy rozłożyć siły na równi i zastosować II zasadę dynamiki.
\(F_w = P - Q_{||}-T\),
\(a =\frac{F_w}{m} =0,5 g\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl