Wyznaczyć w dowolnej chwili t napięcie nici wahadła matematycznego o masie m i długości l wykonującego drgania harmoniczne zgodnie ze wzorem \[α = α_0cos(ωt + φ).\] Dla szczególnego przypadku, gdy wahadło ma masę m = 100kg i długość l = 1m oraz wychyla się zgodnie z równaniem α =0.25cos(2πt), policzyć napięcie nici w chwili t = T/2.
Czy napięcie nici w wahadle będzie równe co do wartości mgcosα? Czy możemy to w jakiś sposób dokładniej policzyć?
Ruch harmoniczny - wahadło matematyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 42
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ruch harmoniczny - wahadło matematyczna
Należy jeszcze uwzględnić siłę odśrodkową bezwładności \(\frac{mv^2}{l}\) wynikającą z ruchu po okręgu, gdzie \(v(t) = \frac{dx}{dt}\).agatakoss1 pisze: ↑16 sty 2022, 12:40 Czy napięcie nici w wahadle będzie równe co do wartości mgcosα? Czy możemy to w jakiś sposób dokładniej policzyć?
Przy czym
powinno być \(x(t) = A \cos(ωt + φ)\) i \(x \approx lα \) jest przybliżeniem dla małych drgań.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ruch harmoniczny - wahadło matematyczna
Autokorekta: ostatnie r-nie \[α = α_0cos(ωt + φ)\]
jest ok, jeśli ograniczymy się do małych amplitud \(\sin\alpha \approx \alpha [rad]\),
to rozwiązanie równania ruchu wahadła prostego w postaci: \(\frac{d^2\alpha}{dt^2} = -\frac{g}{l}\alpha\),
gdzie \(\alpha_o\) oznacza największe wychylenie (amplitudę kątową)
a prędkość liniową obliczamy ze wzoru: \(v =l\frac{d\alpha}{dt}=-\alpha_ol\omega\sin\omega t\).
jest ok, jeśli ograniczymy się do małych amplitud \(\sin\alpha \approx \alpha [rad]\),
to rozwiązanie równania ruchu wahadła prostego w postaci: \(\frac{d^2\alpha}{dt^2} = -\frac{g}{l}\alpha\),
gdzie \(\alpha_o\) oznacza największe wychylenie (amplitudę kątową)
a prędkość liniową obliczamy ze wzoru: \(v =l\frac{d\alpha}{dt}=-\alpha_ol\omega\sin\omega t\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 42
- Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
- Podziękowania: 24 razy
Re: Ruch harmoniczny - wahadło matematyczna
korki_fizyka pisze: ↑16 sty 2022, 13:01Należy jeszcze uwzględnić siłę odśrodkową bezwładności \(\frac{mv^2}{l}\) wynikającą z ruchu po okręgu, gdzie \(v(t) = \frac{dx}{dt}\).agatakoss1 pisze: ↑16 sty 2022, 12:40 Czy napięcie nici w wahadle będzie równe co do wartości mgcosα? Czy możemy to w jakiś sposób dokładniej policzyć?
Nie do końca rozumiem. Siła ta będzie działała poziomo, "na zewnątrz". W jaki sposób rozłożyć ją na składowe?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ruch harmoniczny - wahadło matematyczna
Siła odśrodkowa to siła działająca radialnie, wzdłuż promienia krzywizny toru.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl