Elektroliza5
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 370
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Elektroliza5
W dwu szeregowo połączonych woltametrach przeprowadzono elektrolizę CuCI i CuSO4. Po godzinie stwierdzono, że na jednej z katod wydzieliło się o 50 mg więcej miedzi niż na drugiej. Oblicz natężenie prądu podczas elektrolizy.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Elektroliza5
W roztworze chlorku miedziawego ( CuCl) kationy miedzi są jednowartościowe
\(CuCl \iff Cu^+ + Cl^-\),
a siarczanu miedziowego dwuwartościowe
\(CuSO_4 \iff Cu^{+2} + SO_4^{-2}\).
\(\Delta m = 50\ mg\)
natężenie prądu jest jednakowe (łączenie szeregowe) i wynosi: \(I = \frac{2\Delta m F}{\mu_{Cu}t} = 42\ mA\)
\(CuCl \iff Cu^+ + Cl^-\),
a siarczanu miedziowego dwuwartościowe
\(CuSO_4 \iff Cu^{+2} + SO_4^{-2}\).
\(\Delta m = 50\ mg\)
natężenie prądu jest jednakowe (łączenie szeregowe) i wynosi: \(I = \frac{2\Delta m F}{\mu_{Cu}t} = 42\ mA\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl