Zadanie Elektrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mati6789
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 gru 2021, 16:08

Zadanie Elektrostatyka

Post autor: mati6789 »

ZD_12. Filtr elektrostatyczny. Projekt. Przy analizie energii (prędkości) naładowanych elektrycznie ciężkich cząstek (jonów) można posłużyć się układem kondensatora płaskiego z dwiema szczelinami wejściową i wyjściową (rysunek). W jakiej odległości 𝐿 od siebie muszą być te szczeliny żeby filtr ten przepuszczał jedynie cząstki o masie 𝑀 i ładunku 𝑍𝑒 gdy energia kinetyczna cząstek wynosi ℇ a różnica potencjałów między okładkami 𝑉 zaś kondensator jest ustawiony pod kątem 𝛼 do początkowej trajektorii jonów. Jaka musi być minimalna odległość 𝑑 między okładkami. Wykonaj obliczenia dla 𝑀=134 𝑢 (ksenon), 𝑉=300 𝑉,ℇ=100 𝑒𝑉. Efekty brzegowe w kondensatorze należy zaniedbać.

pomoże ktoś?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie Elektrostatyka

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ