Termodynamika techniczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gzwkii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2021, 14:19
Płeć:

Termodynamika techniczna

Post autor: Gzwkii »

Witam, potrzebuję pomocy z zadaniem.
Obliczyć pracę przemiany gazu której obrazem w układzie p-V są dwa odcinki linii prostej:
1-2 izobara o parametrach p1=1[MPa] V1=0.1[m3] a koniec V2=0.5[m3], a punkt 3 wyznaczony jest przez p3=0.2[MPa] V3=0.8[m3]. Obliczyć pracę bezwzględną, techniczną i użyteczną jeśli ciśnienie otoczenia jest równe 1[bar].
Narysować wykresy z zaznaczeniem pól poszczególnych prac.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Termodynamika techniczna

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ