Proszę o pomoc w rozwiązaniu jak i o wyjaśnienie zadania z fizyki z kinematyki. Jestem z niej kompletnie zielony, więc prosiłbym jak najprościej.
Koszykarz rzuca piłką pod kątem \alpha do poziomu w stronę pionowej ściany w odległości „d” od niego. W chwili rzutu ręce koszykarza znajdują się na wysokości „h” nad ziemią. Z jaką prędkością początkową musi rzucić piłkę, aby odbiła się ona od ściany pod kątem prostym?
Z góry dziękuję, pierwszy raz korzystam z tego forum więc mam nadzieję że nie naruszam żadnych zasad.
Zadanie kinematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Zadanie kinematyka
Niestety, niewiele mi to mówi , potrzebowałbym objaśnień, działań może na tych danych.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie kinematyka
Lub też d - zasięg w rzucie poziomym (odwrócenie sytuacji) ze składową poziomą \(v_o \cos \alpha\).
http://fizyka.dk/teoria/kinematyka/rzut ... enia-wzory
Aby piłka odbiła się prostopadle od ściany musi mieć tylko składową poziomą prędkości początkowej czyli odbicie nastąpi w wierzchołku paraboli. Składowa pionowa prędkości w momencie uderzenia w ścianę \(v_{oy} = v_o \sin \alpha = 0\), zatem czas wznoszenia \(t_w = \frac{v_o \sin \alpha }{g}\).
Droga w kierunku poziomym pokonana przez piłkę \(d = v_o \cos \alpha \cdot t_w = \frac{v_o^2\sin\alpha\cos\alpha}{g} = \frac{v_o^2\sin 2\alpha}{2g}\)
Z tego ostatniego wzoru, po prostym przekształceniu otrzymasz wynik, który podał kerajs.
http://fizyka.dk/teoria/kinematyka/rzut ... enia-wzory
Aby piłka odbiła się prostopadle od ściany musi mieć tylko składową poziomą prędkości początkowej czyli odbicie nastąpi w wierzchołku paraboli. Składowa pionowa prędkości w momencie uderzenia w ścianę \(v_{oy} = v_o \sin \alpha = 0\), zatem czas wznoszenia \(t_w = \frac{v_o \sin \alpha }{g}\).
Droga w kierunku poziomym pokonana przez piłkę \(d = v_o \cos \alpha \cdot t_w = \frac{v_o^2\sin\alpha\cos\alpha}{g} = \frac{v_o^2\sin 2\alpha}{2g}\)
Z tego ostatniego wzoru, po prostym przekształceniu otrzymasz wynik, który podał kerajs.
Spoiler
Zastosowano rozkład wektora na składowe w prostokątnym układzie współrzędnych:
\(\vec{v_o} = \vec{v_{ox}} + \vec{v_{oy}}\)
\(v_{ox} = v_o\cos\alpha \)
\(v_{oy} = v_o\sin\alpha\)
oraz tożsamość trygonometryczną:
\(2\sin\alpha\cos\alpha = \sin 2\alpha\)
\(\vec{v_o} = \vec{v_{ox}} + \vec{v_{oy}}\)
\(v_{ox} = v_o\cos\alpha \)
\(v_{oy} = v_o\sin\alpha\)
oraz tożsamość trygonometryczną:
\(2\sin\alpha\cos\alpha = \sin 2\alpha\)
Spoiler
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl