Rozpuszczanie chlorku sodu w wodzie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Diffway
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 paź 2021, 13:42

Rozpuszczanie chlorku sodu w wodzie

Post autor: Diffway »

W celu przygotowania zalewy do kiszenia ogórków należy rozpuścić 50g chlorku sodu w 1dm3 wody.

Oblicz stężenie procentowe (procent masowy) chlorku sodu w roztworze solanki przeznaczonej do kiszenia ogórków. Przyjmij, że geśtość wody jest równa 1,0 g x cm-3 (sześcienny z minusem)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Rozpuszczanie chlorku sodu w wodzie

Post autor: panb »

Diffway pisze: 03 paź 2021, 13:46 W celu przygotowania zalewy do kiszenia ogórków należy rozpuścić 50g chlorku sodu w 1dm3 wody.

Oblicz stężenie procentowe (procent masowy) chlorku sodu w roztworze solanki przeznaczonej do kiszenia ogórków. Przyjmij, że geśtość wody jest równa 1,0 g x cm-3 (sześcienny z minusem)
\(1dm^3=(10cm)^3=1000cm^3\)
\(1dm^3\) wody ma masę: \( 1\frac{g}{cm^3} \cdot 1000cm^3=1000g \)
\( \frac{50g}{1000g}= \frac{x}{100g} \So x=5\)
Odp.: Stężenie jest równe 5%
ODPOWIEDZ