Witam. Potrzebuje pomocy, wzoru.
Dany produkt ma gęstość np1,240 i chciał bym dokładnie wyliczyć ile dać wody by było np 1,196
Całkowita masa produktu to 9000kg
Ilość wody do produktu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Ilość wody do produktu
\(\rho_p=\frac{m_p}{V_p}\\
\rho_w=\frac{m_w}{V_w}\\ \\
\rho= \frac{m_p+m_w}{V_p+V_w}\\
V_p+V_w= \frac{m_p+m_w}{\rho}\\
\frac{m_p}{\rho_p}+\frac{m_w}{\rho_w}= \frac{m_p+m_w}{\rho}\\
m_w=m_p \frac{(\rho_p-\rho)\rho_w}{(\rho-\rho_w)\rho_p} \)
\rho_w=\frac{m_w}{V_w}\\ \\
\rho= \frac{m_p+m_w}{V_p+V_w}\\
V_p+V_w= \frac{m_p+m_w}{\rho}\\
\frac{m_p}{\rho_p}+\frac{m_w}{\rho_w}= \frac{m_p+m_w}{\rho}\\
m_w=m_p \frac{(\rho_p-\rho)\rho_w}{(\rho-\rho_w)\rho_p} \)
Re: Ilość wody do produktu
Jak by się dało trochę jaśniej. Co podstawiać w które miejsce do wzoru było by super
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Ilość wody do produktu
Powyżej masz gotowy wzorek, gdzie:
\(m_w\) - masa wody
\(m_p\) - masa produktu
\(\rho_w\) - gęstość wody
\(\rho_p\) - gęstość produktu
\(\rho \) - gęstość oczekiwana (tu 1,196 kg/cm^3)
PS
Jesteś świadomy, że gęstość zależy od temperatury?
\(m_w\) - masa wody
\(m_p\) - masa produktu
\(\rho_w\) - gęstość wody
\(\rho_p\) - gęstość produktu
\(\rho \) - gęstość oczekiwana (tu 1,196 kg/cm^3)
PS
Jesteś świadomy, że gęstość zależy od temperatury?