Przyśpieszenie Coriolisa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marej
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 sie 2021, 18:58
Płeć:

Przyśpieszenie Coriolisa

Post autor: marej »

Witam,
poniżej fragment zadania.
\[ v_{w}=-10\pi \\
\omega_{u}=0,2 \\\]



rysunek do zadania https://i.ibb.co/B3cgJGr/18.jpg
czy \[\sin(\vec{\omega_{u}},\vec{v_{w}})=1\]?
według książki wartość przyśpieszenia Coriolisa wynosi:
\[a_{c}=2\omega_{u}v_{w}\sin(\vec{\omega_{u}},\vec{v_{w}})=2\cdot0,2\cdot10\pi=4\pi\]
czy nie powinno być \[a_{c}=-4\pi\]
ODPOWIEDZ