Udowodnij, że gdy \(\left|a+b\right| = \left|a-b\right|, to: a\perp b\)
To zadanie dotyczy wektorów.
Udowodnij, że... (wektory)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, że... (wektory)
Dowód wprost:
\(|a + b| = |a- b| \So |a + b|^2 = |a-b|^2 \So (a+b) \circ (a+b) = (a-b) \circ (a-b) \So \\ \quad\So4 (a \circ b) = 0 \So a \circ b = 0 \So a \perp b \)
\(|a + b| = |a- b| \So |a + b|^2 = |a-b|^2 \So (a+b) \circ (a+b) = (a-b) \circ (a-b) \So \\ \quad\So4 (a \circ b) = 0 \So a \circ b = 0 \So a \perp b \)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2021, 19:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Powód: poprawa kodu