prąd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
biedronek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 maja 2021, 16:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

prąd

Post autor: biedronek »

Ogniwo o rezystancji wewnętrznej Rw = 1 W i SEM E =10 V zwarto rezystorem R=100 W.
Do rezystora podłączono woltomierz o rezystancji Rv=1000 ohm.
a) Narysować schemat ideowy układu.
Obliczyć:
b) Jakie napięcie wskaże woltomierz?
c) Jaki prąd popłynie przez woltomierz?
d) Jaki prąd popłynie przez ogniwo?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: prąd

Post autor: korki_fizyka »

a) nie umiem rysować
b) 9,89 V
c) 0,01 A
d) 0,11 A
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
biedronek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 maja 2021, 16:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: prąd

Post autor: biedronek »

Mogę prosić o obliczenia?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: prąd

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ