Witam,
mam problem z zadaniem ze zdjęcia poniżej. Czy ktoś jest w stanie to obliczyć lub ewentualnie wyprowadzić wzory?
Z góry dziękuję za pomoc
Oblicz masę bloczka. Tarcie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz masę bloczka. Tarcie
Ostatnio zmieniony 27 maja 2021, 11:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; wczytałem załącznik
Powód: poprawa wiadomości; wczytałem załącznik
Re: Oblicz masę bloczka. Tarcie
Jako, że nie mogę zedytować posta to dodaje treść zadania tutaj
"Oblicz masę (\(m\)) bloczka, która spowoduje, że pozostanie on w spoczynku. Dane \(Q=5 \text{ kg},\ β=60^\circ, \mu =0.1\)."
"Oblicz masę (\(m\)) bloczka, która spowoduje, że pozostanie on w spoczynku. Dane \(Q=5 \text{ kg},\ β=60^\circ, \mu =0.1\)."
Ostatnio zmieniony 27 maja 2021, 13:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz masę bloczka. Tarcie
Spoczynek => wypadkowa sił = 0.
Q to nie masa tylko ciężar
Q to nie masa tylko ciężar
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl