Zadanie z przepływu ciepła.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Arvee
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2021, 10:08
Płeć:

Zadanie z przepływu ciepła.

Post autor: Arvee »

WItajcie!

Zadanie proste, bo... praktyczne.

Oblicz roczne straty energii okna przyjmując:
♦ Współczynnik przenikalności cieplnej U na poziomie \(1,3 W/m^2K\)
♦ Powierzchnię okna \(1,1 m^2\)
♦ Średnią różnicę temperatr między pomieszczeniem a dworem \(14 K\)
(dla uproszczenia przyjmij, że temperatura na zewnątrz nigdy nie przekracza temperatury wnętrza)
♦ Cenę kW energii gazowej 0,11 zł

Więc dla mnie:
Rok ma 365*24= 8760 godzin
Moc pracy jaką wykonuje okno tracąc ciepło to \(1,3 * 1,1^2 * 14 = 1,3 * 1,21 * 14 = 22,022 W\)
8760 * 22,022 = 192 912,72 Wh
Czyli prawie 193 kWh.
Po cenie 0,11 zł za kWh wychodzi cena 21,23 zł rocznych strat energii.


Czy moje obliczenia są słuszne?
Bo liczby zdają mi się zgadzać, ale to by oznaczało, że okna energooszczędne to jeden wielki przekręt* i nie warto kupować nic ponad zwykłe ekonomiczne okna dwuszybowe.

*okno dachowe (bo o takich tu mowa) o U=1,3 kosztuje ~900 zł, okno o współczynniku U=1 już około 1200. Różnica 300 zł.
Koszta energii rocznie będą się różniły o 21,23 * 0,3 ~ 6,4 co oznacza zwrot po ponad 45 latach, co przekracza żywotność okna.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z przepływu ciepła.

Post autor: korki_fizyka »

Diabeł tkwi w szczegółach, zwykłe okno to tylko jedna szyba o znikomej grubości chyba, że ktoś ma okna w starym stylu, podwójne i włoży sobie pomiędzy watę ale nawet takie nie przebiją okien podwójnych, potrójnych, po...gdzie pomiędzy kolejnymi szybami jest "próżnia" lub gaz o mniejszej przewodności cieplnej i akustycznej. Poza tym w twoich rachunkach są liczne błędy: moc to energia=ciepło przez czas, a pole powierzchni masz już w metrach kwadratowych więc niepotrzebnie podnosisz to jeszcze do potęgi.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Arvee
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2021, 10:08
Płeć:

Re: Zadanie z przepływu ciepła.

Post autor: Arvee »

Jo, racja z kwadratem powierzchni. Ale to oznacza tylko tyle, że straty będą jeszcze trochę mniejsze.
moc to energia=ciepło przez czas
Tak. A ciepło [J] przez czas [s] to Wat i w watach wykonywałem obliczenia.
Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mógł mi wskazać gdzie tutaj mam błąd (i pozostałe błędy), bo na dniach będę kupował te okna =p
ODPOWIEDZ