Do roztworu buforowego sporządzonego przez zmieszanie 10.0 cm3 kwasu octowego i 10.0 cm3 octanu sodu o stężeniach początkowych 0.20 M wprowadzono 4.0 cm3 wodorotlenku sodu o stężeniu początkowym 0.25 M. Obliczyć pH uzyskanego w ten sposób roztworu buforowego. Założyc addytywność objętości. pKa=4,79
Nie mam bladego pojęcia jak się za to zabrać. Mile widziane podpowiedzi.
Obliczyć pH roztworu buforowego.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć pH roztworu buforowego.
Też już nie pamiętam, pracownię chemiczną miałem 40 lat temu ale od czego jest Google
https://www.am.szczecin.pl/uploads/imfi ... forowe.pdf
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=335815
https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pd ... owych-.pdf
http://sylwester_stepniak.users.sggw.pl/Z_29.pdf
itd.
https://www.am.szczecin.pl/uploads/imfi ... forowe.pdf
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=335815
https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pd ... owych-.pdf
http://sylwester_stepniak.users.sggw.pl/Z_29.pdf
itd.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl