Prawo Biota-Savarta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prawo Biota-Savarta
Błagam, pomocy. Nie mam pojęcia jak to zrobić.
Korzystając z prawa Biota-Savarta znaleźć natężenie pola magnetycznego wytworzonego przez prąd o natężeniu I płynący przez nieskończenie długi, cienki przewodnik
punkcie leżącym na przedłużeniu przewodnika w odległości h od jego końca. Wpływ pola przewodników doprowadzających prąd do rozważanego przewodnika zaniedbać.
Fizyka to kompletnie nie moja bajka, a niestety mam u siebie taki przedmiot.
Korzystając z prawa Biota-Savarta znaleźć natężenie pola magnetycznego wytworzonego przez prąd o natężeniu I płynący przez nieskończenie długi, cienki przewodnik
punkcie leżącym na przedłużeniu przewodnika w odległości h od jego końca. Wpływ pola przewodników doprowadzających prąd do rozważanego przewodnika zaniedbać.
Fizyka to kompletnie nie moja bajka, a niestety mam u siebie taki przedmiot.
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prawo Biota-Savarta
A czy próbowałeś poszukać w podręczniku?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prawo Biota-Savarta
Nic a nic? to co Ty studiujesz? Musisz opanować rachunek różniczkowy.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2021, 09:22 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Prawo Biota-Savarta
Kierunek związany przede wszystkim z programowaniem, gdzie szczerze mówiąc fizyka jest wepchana totalnie na siłę :\
Lubię programowanie i mocno się na nim skupiać, a co do fizyki to chce ją tylko zdać.
Lubię programowanie i mocno się na nim skupiać, a co do fizyki to chce ją tylko zdać.
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prawo Biota-Savarta
Nie na siłę, bo każdy programista powinien ją znać Opanuj rachunek różniczkowy, to jest na każdych studiach technicznych.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Prawo Biota-Savarta
To skoro nie dostanę odpowiedzi to chociaż ktoś podpowie jak mam rozumieć "punkt leżący na przedłużeniu"?. To znaczy, że kąt wynosi cały czas 180 stopni?
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prawo Biota-Savarta
Zależy od czego ten kąt mierzysz. Jeśli w sposób naturalny wybierzesz kierunek i zwrot przepływu prądu za oś, to kąt wyniesie 0.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Prawo Biota-Savarta
Coś jest nie tak. Jeśli "nieskończenie długi" to znaczy, że nie ma końca/końców, a dalej mamy w "punkcie leżącym na przedłużeniu przewodnika w odległości h od jego końca". To nie ma sensu - sprawdź jeszcze raz treść (zgubiłeś "w" - może jeszcze coś ci wypadło)
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prawo Biota-Savarta
Pewnie się znowu droczę ale tak sobie myślę, że jakie studia taka treść zadań, które ma rozwiązać nie student tylko zupełnie kto inny .
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Prawo Biota-Savarta
Nic nie zgubiłem. Mogę podać przykład wcześniejszego zadania, w którym polecenie było prawie identyczne. Jedyna różnica jest taka, że prosta łącząca punkt h oraz koniec przewodnika jest do tego przewodnika prostopadła. Niestety niewiele mi to pomaga.
Tak wygląda wyjaśnienie tam fragmentu z kątem:
" Będziemy dążyć do tego, aby równanie opisujące dB było zależne jedynie od kąta α. Z rysunku 3, stworzonego na podstawie treści zadania, widzimy, że kąt ten zmienia się w zakresie
od 90° (na końcu przewodnika) do 0° (w nieskończoności). Dla uproszczenia zakładamy, że µr=1. "
Tak wygląda wyjaśnienie tam fragmentu z kątem:
" Będziemy dążyć do tego, aby równanie opisujące dB było zależne jedynie od kąta α. Z rysunku 3, stworzonego na podstawie treści zadania, widzimy, że kąt ten zmienia się w zakresie
od 90° (na końcu przewodnika) do 0° (w nieskończoności). Dla uproszczenia zakładamy, że µr=1. "
Re: Prawo Biota-Savarta
Nie rozumiem po co takie ciągłe wymądrzanie się.korki_fizyka pisze: ↑11 maja 2021, 15:16 Pewnie się znowu droczę ale tak sobie myślę, że jakie studia taka treść zadań, które ma rozwiązać nie student tylko zupełnie kto inny .
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prawo Biota-Savarta
To nie wymądrzanie się tylko ubolewanie nad degrengoladą poziomu studiów. Gdybyś wiedział o co dokładnie chodzi z "twoim problemem', to już dawno byś dostał jakąś pomoc. Tylko \(panb\) zwrócił Ci uwagę nad bezsensownością tego zadania. Wybacz, że mi się już nie chce wdawać w polemikę skoro jak stwierdziłeś "fizyka to nie twoja bajka". Widać, że dla autora tegoż również.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prawo Biota-Savarta
To jest zupełnie inny problem Nie masz wyznaczyć indukcji pola na przedłużeniu przewodnika ani też w "punkcie h", bo "h" to po prostu odległość mierzona pod kątem prostym od przewodnika o skończonej długości, przez który płynie prąd o natężeniu I.weibik pisze: ↑11 maja 2021, 15:38 Nic nie zgubiłem. Mogę podać przykład wcześniejszego zadania, w którym polecenie było prawie identyczne. Jedyna różnica jest taka, że prosta łącząca punkt h oraz koniec przewodnika jest do tego przewodnika prostopadła. Niestety niewiele mi to pomaga.
Tak wygląda wyjaśnienie tam fragmentu z kątem:
" Będziemy dążyć do tego, aby równanie opisujące dB było zależne jedynie od kąta α. Z rysunku 3, stworzonego na podstawie treści zadania, widzimy, że kąt ten zmienia się w zakresie
od 90° (na końcu przewodnika) do 0° (w nieskończoności). Dla uproszczenia zakładamy, że µr=1. "
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl