Drgania harmoniczne i fale akustyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Drgania harmoniczne i fale akustyczne
Drgający harmonicznie kamerton jest źródłem fali akustycznej o długości λ i prędkości v. Obliczyć maksymalną prędkość punktu kamertonu drgającego z amplitudą A. Po jakim czasie prędkość tego punktu będzie n razy mniejsza od prędkości maksymalnej? Obliczenia numeryczne wykonać dla λ = 1 m, v= 340 \(\frac{m}{s}\\\), A = 0,05 mm, n = 2.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Drgania harmoniczne i fale akustyczne
Zastosuj wzory dla ruchu harmonicznego, podstawowy: \(x(t) = A \sin\omega t\)
z tego
\(v_{max}= A\omega\)
z tego
\(v_{max}= A\omega\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Drgania harmoniczne i fale akustyczne
A co należy zrobić z n = 2 oraz co z tym czasem, bo w książce w odpowiedziach podany jest wzór \(t=\frac{λ}{6*v}\\\), ale nie wiem skąd się wziął :/
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Drgania harmoniczne i fale akustyczne
W jakiej książce? Znajdź wzór na prędkość fali i podstaw. A ''n = 2"..w treści zadania masz podane, że prędkość ma być n razy mniejsza.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Drgania harmoniczne i fale akustyczne
Książka to Jezierski, Kołodka, Sierański - Fizyka - Zadania z Rozwiązaniami [cz.1] zadanie D80
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Drgania harmoniczne i fale akustyczne
Trzeba odróżniać prędkość widełek kamertonu w ruchu zmiennym od prędkości fali w ruchu jednostajnym: \(v =\frac{s}{t} \rightarrow \frac{\lambda}{T} = \lambda \cdot f\)
stąd \(T = \frac{\lambda}{v}\)
czyli \(v_{max} =A\omega = \frac{2\pi A}{T} =\frac{2\pi Av}{\lambda}\),
a drugi wzór wziął się z przekształcenia \(v(t) = A\omega\cos\omega t => .... t =\frac{T}{6}\)
stąd \(T = \frac{\lambda}{v}\)
czyli \(v_{max} =A\omega = \frac{2\pi A}{T} =\frac{2\pi Av}{\lambda}\),
a drugi wzór wziął się z przekształcenia \(v(t) = A\omega\cos\omega t => .... t =\frac{T}{6}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl