Ciepło
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciepło
Mamy około \(6m\) drutu grzejnego, wykonanego ze specjalnego stopu – chromonikieliny. Drut ten ma opór \(24 Ω\). Czy więcej ciepła można otrzymać nawijając jedną spiralę, czy dzieląc drut na pół i nawijając dwie oddzielne spirale? W obu przypadkach spirale będą podłączone osobno do sieci o napięciu \(110V\). Dlaczego pomysł ten jest niepraktyczny?
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Ciepło
osobno=równolegle?
\(P=\frac{U^2}{R}\)
w łączeniu równoległym opór będzie 4x mniejszy
\(P=\frac{U^2}{R}\)
w łączeniu równoległym opór będzie 4x mniejszy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl