Drut - zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
janeq_96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2021, 14:37
Płeć:

Drut - zadanie

Post autor: janeq_96 »

Drut o długości l= 50 cm i masie m=10 g zawieszono w pozycji poziomej za pomocą pary elastycznych przewodów. Następnie poddano go oddziaływaniu stałego pola magnetycznego o indukcji B= 0,5 T. Jaką wartość i kierunek musi mieć prąd płynący w drucie, aby usunąć naprężenie w podtrzymujących go przewodach?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Drut - zadanie

Post autor: korki_fizyka »

Wszystkie zamieszczone przez ciebie zadania znajdują się w bezpłatnym podręczniku rozwiązane od A do Z, wystarczy tylko otworzyć.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ