Kondensator

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fizycznyam1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 kwie 2021, 16:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kondensator

Post autor: Fizycznyam1 »

Kondensator o pojemności C naładowano ładunkiem elektrycznym Q0, a następnie jego okładki zwarto rezystorem o oporze R. W czasie rozładowania kondensatora ładunek na jego okładkach zmieniał się w następujący sposób Q(t)=Q0e \frac{t}{RC}
Wykaż, że wartość natężenia prądu płynącego przez rezystor w chwili, gdy ładunek na okładkach zmniejszył się do początkowej wartości
wynosi \frac{Q0}{RC}
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Kondensator

Post autor: korki_fizyka »

Popraw zapis wzorów w używając LaTeXa
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Fizycznyam1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 kwie 2021, 16:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kondensator

Post autor: Fizycznyam1 »

\(Q0e^{\frac{t}{RC}}\)\frac{t}{RC} wynosi \(\frac{Q0}{RC}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Kondensator

Post autor: korki_fizyka »

źle :x u góry po prawej stronie masz przyciski [-dtex- ] i [-tex-], bierzesz całe wyrażenie w nawiasy i zanim wklepiesz nowy post sprawdź najpierw podgląd
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ