Gęstość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeremyyy
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 02 mar 2021, 18:41
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Gęstość

Post autor: Jeremyyy »

Obliczyć średnią gęstość \(ρ\) ładunku w atmosferze, jeżeli wiadomo, że natężenie pola elektrycznego na powierzchni Ziemi wynosi \(100 \frac{V}{m}\), a na wysokości \(h= 1,5km\) natężenie to spada do wartości \(25 \frac{V}{m}\).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1490
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 398 razy

Re: Gęstość

Post autor: janusz55 »

\( \vec{E(z)} = \frac{1}{4\pi\cdot \varepsilon_{0}}\frac{2\lambda}{z}\cdot \vec{k} \)

\( \vec{E}_{0} = ... \rightarrow \lambda_{0} =...\)

\( \vec{E}(h) = ... \rightarrow \lambda(h)=... \)

\( \rho = \frac{\lambda(h) + \lambda_{0}}{2} = ...\)
Babuszka11
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 30 mar 2021, 20:22
Podziękowania: 1 raz

Re: Gęstość

Post autor: Babuszka11 »

Mógł byś bardziej wytłumaczyć jak to zrobić?
ODPOWIEDZ