Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Cześć,
mam problem jak w temacie z wyznaczeniem wzoru na moment bezwładności bryły. Aktualnie mam 3 wzory, z których można go wyprowadzić, jednak nie wiem jak się za to zabrać.
\(T_0=2\pi\sqrt{\frac{I_0}{\kappa}}\)
\(T_1=2\pi\sqrt{\frac{\frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa}}\)
\(T_x=2\pi\sqrt{\frac{I_0+I_x}{\kappa}}\)
Wzór, który chcę osiągnąć wygląda tak:
\(I_x=\frac{T_x^2-T_0^2}{T_1^2-T_0^2}\ast I_0\)
mam problem jak w temacie z wyznaczeniem wzoru na moment bezwładności bryły. Aktualnie mam 3 wzory, z których można go wyprowadzić, jednak nie wiem jak się za to zabrać.
\(T_0=2\pi\sqrt{\frac{I_0}{\kappa}}\)
\(T_1=2\pi\sqrt{\frac{\frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa}}\)
\(T_x=2\pi\sqrt{\frac{I_0+I_x}{\kappa}}\)
Wzór, który chcę osiągnąć wygląda tak:
\(I_x=\frac{T_x^2-T_0^2}{T_1^2-T_0^2}\ast I_0\)
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
muziollo pisze: ↑02 kwie 2021, 11:59 Cześć,
mam problem jak w temacie z wyznaczeniem wzoru na moment bezwładności bryły. Aktualnie mam 3 wzory, z których można go wyprowadzić, jednak nie wiem jak się za to zabrać.
\(T_0=2\pi\sqrt{\frac{I_0}{\kappa}}\)
\(T_1=2\pi\sqrt{\frac{\frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa}}\)
\(T_x=2\pi\sqrt{\frac{I_0+I_x}{\kappa}}\)
gdzie:
\(T_0 - okres drgań ramki wahadła torsyjnego\)
\(T_1 - okres drgań ramki wahadła torsyjnego z zamontowanym walcem\)
\(T_x - okres drgań ramki wahadła torsyjnego z zamontowaną bryłą\)
Wzór, który chcę osiągnąć wygląda tak:
\(I_x=\frac{T_x^2-T_0^2}{T_1^2-T_0^2}\ast I_0\)
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
muziollo pisze: ↑02 kwie 2021, 12:07muziollo pisze: ↑02 kwie 2021, 11:59 Cześć,
mam problem jak w temacie z wyznaczeniem wzoru na moment bezwładności bryły. Aktualnie mam 3 wzory, z których można go wyprowadzić, jednak nie wiem jak się za to zabrać.
\(T_0=2\pi\sqrt{\frac{I_0}{\kappa}}\)
\(T_1=2\pi\sqrt{\frac{\frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa}}\)
\(T_x=2\pi\sqrt{\frac{I_0+I_x}{\kappa}}\)
gdzie:
\(T_0\) - okres drgań ramki wahadła torsyjnego
\(T_1\) - okres drgań ramki wahadła torsyjnego z zamontowanym walcem
\(T_x\) - okres drgań ramki wahadła torsyjnego z zamontowaną bryłą
Wzór, który chcę osiągnąć wygląda tak:
\(I_x=\frac{T_x^2-T_0^2}{T_1^2-T_0^2}\ast I_0\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Bo to się nie da zrobić przekształcając tylko wzory z powodu \(\frac{1}{2}mR^2\), chyba, że \(I_0=\frac{1}{2}mR^2\)
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
W przypadku tego ćwiczenia wykładowca podał \(I_1 = I_w + I_0 =\frac{1}{2}mR^2 + I_0\) oraz \(I_2 = I_0 + I_x\)
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Również wspomniał, że na podstawie równań \(T_0\) oraz \(T_1\) należy wyeliminować stałą \(\kappa\) i \(I_0\)
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2021, 13:16 przez muziollo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Ale faktycznie w instrukcji do ćwiczenia jest podane, że \(I_0 \) to moment bezwładnośći walca, tak jak napisałeś
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Szczerze mówiąc, to próbowałem to przekształcić, ale nadal gdzieś się gubię. Trochę też nie rozumiem dlaczego tutaj \(I_1=I_w+I_0\), to \(I_0\) ma być równe \( \frac{1}{2}mR^2 \) skoro jest to pusta ramka, możliwe, że gubię się w oznaczeniach Także prosiłbym jednak o pomoc.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Od razu uprzedzam, że ja po prostu przekształcam wzory. Aspekt fizyczny omijam, ok?muziollo pisze: ↑02 kwie 2021, 11:59 Cześć,
mam problem jak w temacie z wyznaczeniem wzoru na moment bezwładności bryły. Aktualnie mam 3 wzory, z których można go wyprowadzić, jednak nie wiem jak się za to zabrać.
\(T_0=2\pi\sqrt{\frac{I_0}{\kappa}}\)
\(T_1=2\pi\sqrt{\frac{\frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa}}\)
\(T_x=2\pi\sqrt{\frac{I_0+I_x}{\kappa}}\)
Wzór, który chcę osiągnąć wygląda tak:
\(I_x=\frac{T_x^2-T_0^2}{T_1^2-T_0^2}\cdot I_0\)
Aha, ponieważ jesteś tu pierwszy raz, to poinformuję, że jak będziesz zadowolony z pomocy, to kliknij taki kciuk w górę - mała rzecz, a cieszy.
Z pierwszego: \(T_0=2\pi\sqrt{\frac{I_0}{\kappa}} \So \frac{I_0}{\kappa}= \frac{T_0^2}{4\pi^2} \)
Z trzeciego:\( \frac{T_x^2}{4\pi^2}= \frac{I_0}{\kappa}+ \frac{I_x}{\kappa}\stackrel{\text{z pierwszego}}{=} \frac{T_0^2}{4\pi^2}+ \frac{I_x}{\kappa}\). Zatem
\(\frac{I_x}{\kappa}= \frac{T_x^2-T_0^2}{4\pi^2}\So I_x=\frac{T_x^2-T_0^2}{4\pi^2}\cdot \kappa \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Teraz z drugiego wyznaczasz \(\frac{4\pi^2}{\kappa} \) i jeśli to wyrażenie z \(R^2 \) da się wyrazić jako \(I_0 \), to podstawiasz i jest to co trzeba.
Poradzisz sobie - w LaTeX'u to dużo pisania, a nie jest to trudne.
Poradzisz sobie - w LaTeX'u to dużo pisania, a nie jest to trudne.
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
No dobrze, wyznaczłem z drugiego równiania \(\frac{4\pi^2}{\kappa} \), podstawiłem to w ten sposób: \(I_x= \frac{T_x^2-T_0^2}{T_1^2}* \frac{1}{2}mR^2+I_0 \) i w sumie zgodnie z instrukcją ćwiczenia to wychodziłoby, że mogę to zapisać tak \(I_x= \frac{T_x^2-T_0^2}{T_1^2}* I_1 \), ale nie mam pojęcia jak wcisnąć tam jeszcze brakujące \(-T_0^2\) w mianowniku :/
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Zapomniałem wspomnieć, żeby zastąpić \( \frac{I_0}{\kappa} \) przez \( \frac{T_0^2}{4\pi^2}\)
\(T_1=2\pi\sqrt{\frac{\frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa}}\\
\frac{T_1^2}{4\pi^2}= \frac{ \frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa} \So \frac{T_1^2}{4\pi^2}= \frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} + \frac{I_0}{\kappa}= \frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} + \frac{T_0^2}{4\pi^2} \So \frac{T_1^2-T_0^2}{4\pi^2}=\frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} \So \frac{4\pi^2}{\kappa}=\frac{T_1^2-T_0^2}{\frac{1}{2}mR^2} \) wstawiając \( \frac{1}{2}mR^2=I_0 \), mamy
\[\frac{4\pi^2}{\kappa}=\frac{T_1^2-T_0^2}{I_0}\]
OK?
\(T_1=2\pi\sqrt{\frac{\frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa}}\\
\frac{T_1^2}{4\pi^2}= \frac{ \frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa} \So \frac{T_1^2}{4\pi^2}= \frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} + \frac{I_0}{\kappa}= \frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} + \frac{T_0^2}{4\pi^2} \So \frac{T_1^2-T_0^2}{4\pi^2}=\frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} \So \frac{4\pi^2}{\kappa}=\frac{T_1^2-T_0^2}{\frac{1}{2}mR^2} \) wstawiając \( \frac{1}{2}mR^2=I_0 \), mamy
\[\frac{4\pi^2}{\kappa}=\frac{T_1^2-T_0^2}{I_0}\]
OK?
Re: Wyznacznie wzoru na moment bezwładności bryły
Ahh, sam doszedłem do tego momentu \( \frac{T_1^2}{4\pi^2}= \frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} + \frac{I_0}{\kappa}= \frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} + \frac{T_0^2}{4\pi^2}\), ale później miałem zaćmienie co zrobić dalej.panb pisze: ↑02 kwie 2021, 22:04 Zapomniałem wspomnieć, żeby zastąpić \( \frac{I_0}{\kappa} \) przez \( \frac{T_0^2}{4\pi^2}\)
\(T_1=2\pi\sqrt{\frac{\frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa}}\\
\frac{T_1^2}{4\pi^2}= \frac{ \frac{1}{2}mR^2+I_0}{\kappa} \So \frac{T_1^2}{4\pi^2}= \frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} + \frac{I_0}{\kappa}= \frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} + \frac{T_0^2}{4\pi^2} \So \frac{T_1^2-T_0^2}{4\pi^2}=\frac{\frac{1}{2}mR^2}{\kappa} \So \frac{4\pi^2}{\kappa}=\frac{T_1^2-T_0^2}{\frac{1}{2}mR^2} \) wstawiając \( \frac{1}{2}mR^2=I_0 \), mamy
\[\frac{4\pi^2}{\kappa}=\frac{T_1^2-T_0^2}{I_0}\]
OK?
Dziękuję bardzo, wszystko jest jasne Wesołych świąt!