Prawo Gaussa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Babuszka11
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 30 mar 2021, 20:22
Podziękowania: 1 raz

Prawo Gaussa

Post autor: Babuszka11 »

Rozważ dwa długie, współosiowe cylindry o promieniach \(a\) i \(b\), gdzie \(a<b\). Cylindry mają równe, lecz o przeciwnym znaku ładunki na jednostkę długości \(λ\). Używając prawa Gaussa sprawdzić:
a) że \(E= 0\) dla \(r>b\) i dla \(r<a\)
b) że między cylindrami \(E\) jest dane wzorem \(E=\frac{1}{2\pi \varepsilon_0}*\frac{λ}{r}\)
ODPOWIEDZ