Energia elektryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Energia elektryczna
Dwa protony w jądrze uranu \(238U\) dzieli odległość \(6\cdot10^{−15}\ \text{m}\). Jaka jest ich wzajemna potencjalna energia elektryczna?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2021, 20:13 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa LaTeX-a
Powód: Poprawa LaTeX-a
-
- Fachowiec
- Posty: 1539
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Energia elektryczna
Potencjalna energia elektryczna
\( E_{p} = k_{0}\cdot \frac{(e^{+})^2}{r} \)
\(E_{p} = 9\cdot 10^{9}\left( \frac{N\cdot m^2}{C^2}\right) \cdot \frac{(1,6\cdot 10^{-19})^2(C^2)}{6\cdot 10^{-15}(m)} =3,84\cdot 10^{-14}J. \)
\( E_{p} = k_{0}\cdot \frac{(e^{+})^2}{r} \)
\(E_{p} = 9\cdot 10^{9}\left( \frac{N\cdot m^2}{C^2}\right) \cdot \frac{(1,6\cdot 10^{-19})^2(C^2)}{6\cdot 10^{-15}(m)} =3,84\cdot 10^{-14}J. \)