Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Paweł238
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2021, 23:24

Termodynamika

Post autor: Paweł238 »

W zbiorniku znajduje się roztwór gazowy wodoru H2 i dwutlenku węgla CO2 o składzie masowym gH2 = 0,35 i gCO2 = 0,65 pod ciśnieniem p1 = 0,5 MPa i o temperaturze T1 = 373 K. Do zbiornika wtłoczono Δn = 2 kmol N2, co spowodowało wzrost ciśnienia o Δp = 300 kPa i temperatury o ΔT = 50 K. Obliczyć masę wodoru mH2 i dwutlenku węgla mCO2, objętość V zbiornika i ciśnienia cząstkowe gazów.

Proszę o pomoc!
ODPOWIEDZ